Reperni indeks američkog tržišta akcija, S&P 500, porastao je u 2023. godini 24,2 odsto odnosno u apsolutnim brojevima vrednost imovine akcionara uvećana je za oko 8.000 milijardi dolara uprkos negativnom potrošačkom sentimentu.

Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, zabeležio je još veći rast, skočivši za 43,4 odsto.

Indeks kompanija sa malom tržišnom kapitalizacijom, Russell 2000, koji odražava raspoloženje u nacionalnoj privredi SAD zabeležio je rast od 15,1 odsto.

Snažni dobici na američkim akcijama u 2023. (indeks Nasdaq i S&P 500)

Izvor: Axios

Ovi odlični berzanski rezultati bili su mimo očekivanja većine na Volstritu pre godinu dana.

Inflacija je u to vreme bila iznad šest procenata, dok je Fed i dalje povećavao kamatu bez znakova zaustavljanja. Većina tržišnih učesnika je očekivala recesiju.

Takođe, postojao je i nemali rizik da SAD ne otplate dug – zahvaljujući političkom sukobu oko podizanja gornje granice zaduživanja – što bi verovatno izazvalo finansijsku krizu.

Američka privreda je iznenađujuće prošla kroz 2023. godinu, ne samo neoštećeno već i sa visokim rastom i niskom nezaposlenošću, iako je inflacija brzo pala.

Barem u ovom trenutku, čini se da je najbolji scenario, blago prizemljenje za ekonomiju, realnost.

Da li nove visine tržišta akcija, u susret predsedničkim izborima, mogu da promene negativan potrošački sentiment, koji faktički traje od pandemije, pokazaće vreme.

Istorijski posmatrano, visoko tržište akcija smatra se ključnim faktorom za srećnog američkog potrošača, ali zasad je bilo nedovoljno da se potrošački sentiment vrati na nivoe pre 2020. godine.

Izvor: Axios, Momentum