Američka platforma za iznajmljivanje smeštaja, Airbnb, objavila je poslovna očekivanja za tekući kvartal iznad prognoza tržišta, signalizirajući da je tražnja za putovanjima ostala snažna uprkos rekordnoj prethodnoj godini.

Airbnb u periodu januar-mart očekuje prihod u rasponu 1,75-1,82 milijarde dolara, znatno iznad očekivanja analitičara od 1,68 milijardi dolara. Uprava kompanije očekuje da broj noćenja poraste blizu 20 procenata što je stopa rasta iz proteklog tromesečja. Doduše, iz kompanije su napomenuli da je prošlogodišnji uporedni kvartal bio opterećen širenjem omikron varijante virusa te početkom rata u Ukrajini.

Dobri poslovni izgledi kompanije došli su nakon odlične 2022. poslovne godine. Airbnb je saopštio da je ostvario neto dobit od 1,9 milijardi dolara, što je njegova prva profitabilna godina. Samo u četvrtom tromesečju kompanija je povećala prihode za 24 odsto na 1,9 milijardi dolara, iznad očekivanja analitičara od 1,86 milijardi dolara.

Usluge Airbnb-a premašile tražnju iz predpandemijskog perioda 

Izvor: Bloomberg

Dobit po akciji (EPS) je dostigla 0,48 dolara, dok je konsenzus bio na 0,27 dolara.

Airbnb je bio jedan od glavnih dobitnika promena u poslovanju i generalnog životnog stila nakon izbijanja pandemije. Kompanija je ostvarila rekordni prihod i najprofitabilniji kvartal u istoriji, bolji čak od perioda jul-septembar kada je došlo do potpunog ukidanja dvogodišnjih pandemijskih restrikcija.

Kompanija je objavila da je u periodu oktobar-decembar zabeležila 88,2 miliona noćenja i usluga lokalnih vodiča (Airbnb Experiences), što je za petinu više u odnosu na prethodni period ali ispod očekivanja od 90,1 milion.

Na kraju godine, Airbnb je imao 6,6 miliona aktivnih listinga, ne računajući Kinu, što je povećanje od 900 hiljada u odnosu na 2021. godinu.

Dugoročni boravci, koji se odnose na 28 ili više dana, činili su 21 odsto bruto rezervisanja, slično kao i u istom periodu prošle godine. Ova vrsta boravka postala je popularna tokom pandemije sa sve zastupljenijim radom na daljinu, a tražnja je povećana u manjim mestima i ruralnim zonama. S druge strane, rezervisanja u visokourbanim područjima, koja su tradicionalno najjači deo biznisa kompanije, porasla su 22 odsto u četvrtom tromesečju.

Akcije kompanije koje su od početka godine skočile preko 40 procenata, nakon objave rezultata zabeležile su skok od devet odsto na 131,7 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum