Očekuje se da će nemački potrošački sentiment pasti i u septembru, usled smanjenih očekivanja u pogledu ličnih finansija i spremnosti potrošača da kupuju, pokazuju podaci iz pregleda GfK instituta.

Indeks potrošačkog sentimenta spustio se za septembar na nivo od -25,5 u odnosu na revidiranih -24,6 poena u avgustu. Analitičari koji je anketirao Reuters očekivali su podatak od -24,3 poena.

Iz Instituta navode da su šanse da se potrošački sentiment značajno oporavi do kraja godine sve manje, a glavni razlog je kontinuirano visoka inflacija.

S obzirom da će potrošački sentiment u narednim mesecima verovatno ostati na niskom nivou, lična potrošnja neće dati pozitivan doprinos ukupnom ekonomskom rastu i pre će biti opterećenje za izglede nemačke privrede, navodi GfK institut.

Indikator potrošačke klime predviđa razvoj realne lične potrošnje u narednom mesecu, a promena od jednog poena odgovora godišnjoj promeni u ličnoj potrošnji od 0,1 odsto.

Nemački BDP je stagnirao u drugom tromesečju, a komponenta lične potrošnje takođe nije zabeležila promenu u odnosu na prethodni kvartal.

Izvor: Reuters, Momentum