Nemačka država prodala je u potpunosti vlasnički udeo od 20 procenata u avio-kompaniji Lufthansa (LHA) koji je stekla tokom pandemije, saopšteno je u utorak.

Nemački Državni fond za ekonomsku stabilizaciju (WSF), koji je spasio Lufthansu od bankrota tokom pandemije sa paketom pomoći vrednim 9 milijardi evra, postepeno je smanjivao učešće u kompaniji u proteklom periodu sa ciljem da se postpuak završi do oktobra 2023. godine.

Poslednje akcije su prodate međunarodnim investitorima u blok transakcijama za 455 miliona evra, saopštio je WSF. Nemačka država je ukupano prihodovala 1,07 milijardi evra od prodaje akcija, zaradivši 760 miliona evra od ovog ulaganja.

Deutsche Bank koji je bio jedan od globalnih koordinatora prodaje, zajedno sa američkim Goldman Sachs-om, saopštio je ranije juče da WSF namerava da ponudi institucionalnim investitorima oko 74,4 miliona akcija što odgovara vlasničkom udelu od 6,2 odsto.

Akcije Lufthanse na današnjem trgovanju beleže pad od 3,6 odsto na 6,09 evra, dok su od početka godine u neznatnom minusu.

Izvor: Reuters, Momentum