Nemačka je u ponedeljak potvrdila da planira urgentno odobravanje paketa pomoći vrednog 96 milijardi evra kako bi potrošačima olakšala pritisak rastuće cene gasa, ističući da je pitanje snabdevanja tokom zime i dalje nategnuto uprkos u potpunosti obezbeđenim rezervama.

Državni zvaničnici su potvrdili da su podržali predlog oformljene komisije da se domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima obezbedi jednokratna pomoć u visini mesečnog računa u tekućoj godini kao i mehanizam koji će ograničiti cene gasa od marta.

Ukoliko ovaj plan bude prihvaćen, biće finansiran iz paketa olakšica kancelara Šolca vrednog 200 milijardi evra koji je prošlog meseca najavila nemačka vlada kako bi smanjila uticaj visokih cena energenata na najveću evropsku privredu. Ovaj paket pomoći bi bio obezbećen kroz Ekonomski stabilizacioni fond koji inicijalno uveden 2020. radi spasavanje Lufthanse i dug neće biti uključen u ovogodišnji budžet, niti u obračun javnog duga naredne godine.

Limitirane cene gasa mogle bi smanjiti nemačku inflaciju za 2pp do kraja 2023.

Izvor: Commerzbank

Akcije nemačkih kompanija koje su u velikoj meri zavisne od gasa, poput BASF-a, Covestra, Lanxess-a i ostalih, skočile su na ovu objavu u rasponu od 6 do 10 procenata.

Velike industrijske kompanije plaćaće gas od januara 2023. godine najviše 7 centi, dok će 80 odsto potrošača od marta naredne od aprila 2024. godine imati ograničenu cenu od 12 centi.

Izvor: Reuters, Momentum