Švajcarski prehrambeni konglomerat Nestle ponovo je podigao očekivanja za 2022. godinu, saopštila je kompanija danas pred Dan investitora.

Kompanija sada očekuje rast organske prodaje od 8 do 8,5 odsto u odnosu na oktobarsku prognozu od osam odsto, te operativnu marginu na nivou od 17,0 procenata.

Uprava je potvrdila očekivanja da će operativna margina do 2025. godine dostići raspon od 17,5-18,5 procenata.

Kompanija je u prvih devet meseci zabeležila organski rast, koji predstavlja stopu rasta prihoda mimo valutnih razlika i preuzimanja, od 8,5 odsto što je najbolji rezultat još od 2008. godine.

Nestle je saopštio i da je odlučio da istraži strateške opcije za lek Palforzia koji tretira alergiju na kikiriki nakon što nisu otvareni veći pomaci na polju prihvatanja od pacijenata i zdravstvenih radnika. Očekuje se da će strateška odluka biti doneta u prvoj polovini 2023. godine.

Kompanija je potvrdila da planira da stekne sopstvene akcije u vrednosti od 20 milijardi švajcarskih franaka do 2024. godine i da je do sada program iskorišćen u obimu od 9,7 milijardi franaka.

Akcije Nestlea pale su na današnjem trgovanju 0,9 odsto na 112,5 franaka dok od početka godine beleže minus od 11,7 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum