Vodeća svetska streaming platforma, Netflix, objavila je kvartalne rezultate poslovanja u skladu sa očekivanjima, ali i iznela skromnu prognozu za tekuće tromesečje, pokazavši da se ova kompanija u zreloj fazi rasta susreće sa sve više izazova.

Kompanija je saopštila da je planirano ukidanje nedozvoljenog deljenja lozinki pomereno za tekući kvartal kako bi se napravila poboljšanja, što je odložilo finansijske efekte u ovom postupku koji prema rečima uprave daje rezultate.

Nakon što se kompanija u postpandemijskom periodu suočila sa tržišnom saturacijom, pokušava da iznađe nove načine rasta kao što su ukidanje deljenja pasvorda i lansiranje nove, jeftinije usluge koja je bazirana na reklamnim sadržajima.

U februaru, kompanija je u 12 zemalja pokrenula akciju plaćanja deljenja lozinke, dok bi slična akcija na najvažnijem, američkom tržištu trebalo da usledi u tekućem tromesečju nakon što je odložena u martu, za kada je inicijalno bila planirana.

Prihodi Netflix-a u periodu januar-mart su faktički bili na nivou očekivanja. Prihod je povećan 3,7 odsto na 8,16 milijardi dolara, dok je prilagođena dobit po akciji (EPS) iznosila 2,88 dolara u odnosu na prošlogodišnjih 3,53 dolara.

Najslabiji prvi kvartal Netflix-a od pandemije (dobit po akciji u USD)

Izvor: Reuters

Kada je likvidnost u pitanju, kompanija je značajno popravila slobodan novčani tok koji je dostigao 2,12 milijardi dolara u odnosu na prošlogodišnjih 802 miliona dolara. Ovome je doprinelo i manje trošenje na programske sadržaje pa su trenutne obaveze kompanije po ovom pitanju 21,5 milijardi dolara u odnosu na preko 23 milijarde dolara, koliko su stajale na vrhuncu 2021. godine.

U prvom tromesečju kompanija je dodala 1,75 miliona novih pretplatnika, što je bilo ispod očekivanja od 2,06 miliona.

U istom periodu prošle godine kompanija je izgubila 200 hiljada pretplatnika, što je bio prvi pad u više od deset godina, što je dovelo do velikog pada tržišne kapitalizacije Netflix-a. Na nivou čitave godine dodato je skoro devet miliona pretplatnika, što je ipak bilo upola slabije u odnosu na 2021. godinu, uz činjenicu da je veći deo rasta došao sa azijskog tržišta.

Uprava u tekućem kvartalu očekuje prihod od 8,24 milijarde dolara, ispod očekivanja od 8,48 milijadi dolara i EPS od 2,86 dolara u odnosu na očekivanih 3,05 dolara.

Akcije Netflix-a nakon objave rezultata zabeležile su veliki pad da bi se potom oporavile u produženom trgovanju. U pred-trgovanju danas beleže minus od 1,3 odsto na 329,4 dolara.

Izvor: Reuters, Momentum