Prva polovina godine donela je izazovan poslovni ambijent domaćim korporacijama koji su kreirali visoka inflacija, veliki rast cena sirovina i energenata, te i dalje poremećeni globalni lanci snabdevanja. U takvim okolnostima pojedine kompanije su se našle kao apsolutni dobitnici, poput Naftne industrije Srbije (NIIS) i Impol Sevala (IMPL), dok su spomenuti globalni faktori najviše uticali na poslovanje Messer Tehnogasa (TGAS) i Metalca (MTLC).

Zbirni prihod korporacija koje čine indeksnu korpu, Belex15, dostigao je 304,6 mlrd RSD što daje rast od 75,2%, pre svega usled više nego dupliranog skoka realizacije NIS-a kao posledica više cene sirove nafte ali i povećane tražnje na tržištu. Zbirni neto profit, takođe usled rekornog rezultata NIS-a, skočio je 4,7 puta na 49,2 mlrd RSD. Veliki doprinos zbirnom rezultatu indeksne korpe dao je i Impol Seval koji je iskoristio povoljne prilike na tržištu i ostvario rekordan polugodišnji profit od 2,48 mlrd RSD

Na negativnoj strani stajalo je pre svega Dunav osiguranje (DNOS) koje je usled većih rashoda po osnovu naknada šteta pretrpelo pad profita od 66,2%. Tehnogas je zabeležo smanjenje profita od 16% usled velikog skoka cene struje i sirovina, dok je Metalac uprkos rekordnim poslovnim prihodima pretrpeo pad profita od 5,6% usled rasta troškova materijala. Jedini gubitaš među kompanijama bio je Energoprojekt holding (ENHL) koji je nastavio neslavan trend poslovanja, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) izašao na „zelenu granu“, istina uz veliki doprinos vanrednih prihoda.

Indeks Belex15, čije su komponente ovih deset kompanija, od početka godine beleži prinos od 3,3 odsto, dok su realne zarade ulagača nešto veće s obzirom da nije korigovan za isplaćene dividende. Ostvareni prinos teško može zadovoljiti prosečnog investitora, a osim globalnih prilika glavni razlozi lošeg učinka leže u slaboj likvidnosti tržišta, daljem osiromašenju ponude akcija, te slaboj zaštiti prava manjinskih akcionara.