I četvrtu sedmicu zaredom, domaće tržište akcija nastavilo je uzlazni trend, pre svega zahvaljujući akcijama Naftne industrije Srbije (NIIS). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je dodatnih 0,8 odsto na 913 poena, dok je od početka godine registruje rast veći od deset procenata.

Ponovo je NIS bio ubedljivo najprometnija akcija sa realizacom od 47,6 miliona dinara. NIS je beležio kontinuirani rast tokom čitave sedmice, stigavši na kraju nedelje do nivoa od 840 dinara. Poslednji put na ovim nivoima akcije NIS-a nalazile su se krajem 2014. godine. Do kraja meseca trebalo bi da bude zakazana redovna skupština akcionara kompanije sa predlogom za raspodelu prošlogodišnje rekordne dobiti.

Sličan predlog sa nestrpljenjem očekuju i akcionari Impol Sevala (IMPL) koji je skočio 1,6 odsto na 6.200 dinara, čime je dostignuta istorijski najviša cena u trgovanju ovom akcijom.

S druge strane, uprava Messer Tehnogasa (TGAS) već je objavila predlog za raspodelu dobiti i zadržala se na očekivanom raciju plaćanja dividende manjem od 25 odsto. Akcije Tehnogasa spustile su se na 13.850 dinara nakon što je predloženo da se akcionarima ove godine dodeli dividenda od 450 dinara po akciji u odnosu na 585 dinara prošle godine

Izvor: Momentum