Domaće tržište akcija pretrpelo je najveći sedmični pad u tekućoj godini, ali pre svega usled činjenice da se akcijama Naftne industrije Srbije (NIIS) od petka trguje bez prava na dividendu iz prošlogodišnje dobiti. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, pao je 3,1 odsto na 861,4 poena, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 152,4 miliona dinara (1,3 miliona evra).

NIS je nedelju završio sa prometom od 10,8 miliona dinara na nivou od 731 dinar što je skoro 13 procenata slabije u odnosu na proteklu sedmicu i to zbog pada u petak koji je bio prvi trgovački dan nakon prolaska preseka za dividendu. Skupština akcionara, koja će biti održana 29. juna, trebalo bi da odobri predloženu dividendu od 143,29 dinara po akciji.

Sudeći po slaboj tražnji u petak, ne bi trebalo isključiti nastavak silaznog trenda akcija NIS-a koji je ovogodišnji maksimum dostizao krajem maja na nivou od 870 dinara. Akcije NIS-a poslednjih šest meseci beleže značajan rast prometa koji je u velikoj meri bio motivisan dividendom koja je nakon četvrtka skinuta sa dnevnog reda.

Padu indeksa doprineo je i Impol Seval koji se stropoštao skoro 15 procenata na 5.500 dinara, takođe kao posledica činjenice da se akcijama trguje bez prava na rekordnu dividendu iz prošle godine, a među gubitnicima našlo se i Jedinstvo Sevojno (JESV) koje je palo 1,4 odsto na 7.300 dinara.

Izvor: Momentum