Prošlonedeljna objava poslovnih rezultata NIS-a (NIIS) donela je nastavak kontinuiranog uzlaznog trenda ovih akcija, dok je reperni indeks tržišta Belex15 drugu nedelju zaredom pretrpeo minimalnu korekciju.

Akcije NIS-a nedelju su završile na nivou od 748 dinara uz rast od 2,3 odsto nakon što je kompanija objavila rekordni profit u svojoj istoriji od 92,4 milijarde dinara.

Ovim hartijama trenutno se trguje uz PE racio od 1,3x, dok je očekivani dividendni prinos oko 19 procenata. Ovaj dividendni prinos biće ostvaren ukoliko kompanija nastavi aktuelnu dividendnu politiku i podeli četvrtinu dobiti kao i prethodnih godina. Očekuje se da bi predlog ove odluke upravni odbor kompanije mogao da prezentuje krajem maja prilikom zakazivanja skupštine akcionara.

Padu Belexa protekle sedmice doprineli su pre svega Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) i Dunav osiguranje (DNOS) koji su oslabili po 2,5 odsto, dok je na drugoj strani stajao Messer Tehnogas (TGAS) koji se uz solidan promet oporavio nepunih dva odsto.

Izvor: Momentum