Američki medijski konglomerat, Walt Disney, zabeležio je kvartalni profit iznad očekivanja i najavio oporavak profitabilnosti i u tekućoj godini koja je dovela do snažnog rasta akcija.

Prihod u fiskalnom prvom kvartalu bio je nepromenjen na nivou od 23,5 milijardi dolara, ispod konsenzusa od 23,8 milijardi dolara, dok je  dobit po akciji (EPS) dostigla 1,22 dolara, iznad očekivanja tržišta od 0,99 dolara.

Posmatrano po segmentima, Tematski parkovi su zabeležili rast operativnog profita od osam odsto odsto na 3,1 milijardu dolara. Prihod u ovoj diviziji koja uključuje i proizvode porastao je sedam odsto na 9,13 milijardi, pre svega usled rasta od 35 odsto na međunarodnom tržištu usled niske uporedne baze zbog covid-a. Domaći parkovi su zabeležili skroman rast prihoda od četiri odsto uz pad profita od dva procenta.

Segment Sportovi zabeležio je rast prihoda od četiri odsto na 4,8 milijardi dolara, uz neznatno blaži operativni gubitak od 103 miliona dolara. Domaći ESPN je znatno popravio profitabilnost u kvartalu, a kompanija je najavila da će ESPN postati deo zajedničkog striming sportskog kanala sa partnerima Fox i Warner Bros. Discovery.

Striming podsegment se približava profitabilnosti (operativni rezultat u mlrd USD)

Izvor: Reuters

Segment Zabava je pao sedam odsto na nepunih 10 milijardi dolara, dok je operativni profit više nego dupliran na 874 miliona dolara. Tradicionalne TV mreže zabeležile su pad prihoda od 12 odsto, dok je prihod od prodaje sadržaja i licenci smanjen 38 odsto. Svetla tačka bila je Direktna prodaja koja obuhvata i striming servis Disney+ i koja je zabeležila rast prihoda od 15 odsto na 5,5 milijardi dolara uz smanjenje operativnog gubitka sa 984 na 138 miliona dolara.

Kompanija i dalje očekuje da će ovaj podsegment postati profitabilan u četvrtom kvartalu fiskalne godine, dok je broj pretplatnika Disney+ striming servisa pao ispod konsenzusa od 151,2 miliona na 149,6 miliona.

Uprava kompanije u tekućoj godini očekuje rast profitabilnosti od najmanje 20 procenta na 4,60 dolara po akciji, iznad konsenzusa od 4,27 dolara. Uporedo, kompanija je povećala dividendu za 50 odsto na 0,45 dolara po akciji i odobrila program sticanja sopstvenih akcija vredan tri milijarde dolara.

Kompanija je takođe najavila sticanje vlasničkog udela u kompaniji Epic Games vredan 1,5 milijardi dolara, a ovaj korak predstavlja najznačajniji pokušaj kompanije da uđe u svet igrica i ostvari nove prilike za rast.

Akcije Disney-a skočile su na današnjem trgovanju 11,5 odsto na 110,5 dolara, ali su u poslednjih godinu dana i dalje u minusu od oko 11 procenata.

Izvor: Bloomberg, Disney, Momentum