Američka centralna banka, Fed, predstavila je u utorak planove koji su ublažili raniji predlog povećanja kapitalnih zahteva za banke, nakon što je šira investiciona javnost ocenila da bi prvobitni plan negativno uticao na kreditiranje i privredni rast.

Novi predlog predviđa povećanje kapitala za velike banke, kao što su JPMorgan Chase i Bank of America, ukupno za devet odsto, što je za polovinu manje u odnosu na prvobitni plan koji je predviđao povećanje kapitala za oko 19 odsto.

Banke sa aktivom između 100 i 250 milijardi dolara, koje su u početku bile planirane za primenu strožih standarda najvećih banaka, takođe više neće biti predmet povećanja — osim zahteva da priznaju nerealizovane dobitke i gubitke u portfeljima hartija od vrednosti u regulatornom kapitalu . Ovo je veliki preokret nakon niza propasti regionalnih banaka prošle godine koji je pokrenula Silicon Valley Bank.

Ovaj predlog nove regulative banaka biće otvoren za komentare 60 dana, a banke će imati pripremni period od godinu dana pre početka primene, a zatim će postojati i period postepenog uvođenja za sve odredbe.

Prethodni predlog je odlagan usled zabrinutosti da bi povećao troškove mnogih bankarskih usluga, od stambenih kredita i kreditiranja malih preduzeća do trgovanja, što bi moglo povećati troškove privredne aktivnosti.

Uporedo, iz uprave JPMorgan-a juče su poručili da usled očekivanog smanjenja kamata u narednom periodu, tržište ima previsoka očekivanja u pogledu neto prihoda od kamata za 2025. godinu. Analitičari očekuju ovaj pokazatelj na nivou od 90,0-91,5 milijardi dolara, dok iz JPMorgan-a napominju „da će zapravo ovaj rezultat biti niži“.

Ove godine JPMorgan očekuje neto prihod od kamata na nivou od 91 milijarde dolara.

Takođe, na troškovnoj strani ova banka očekuje naredne godine veće troškove usled inflacije i drugih faktora, te da će biti veći od trenutnog konsenzusa od 93,7 milijardi dolara.

Akcije JPMorgan-a u dva dana beleže pad od preko šest procenata dok je Invesco-ov ETF velikih banaka u istom periodu oslabio preko četiri odsto.

Izvor: Yahoo Finance, Momentum