Akcije Bayer-a pale su na najniži nivo u više od jedne decenije nakon što je kompanija odustala od ključnog ispitivanja leka za razređivanje krvi koji je viđen kao noseći proizvod u narednim godinama, saopštivši da nisu dobijeni očekivani rezultati.

Nemačka kompanija je u ponedeljak saopštila da je njeno ispitivanje koje je proučavalo Asundexian kao tretman za atrijalnu fibrilaciju pokazalo „inferiornu efikasnost“ u poređenju sa standardnim tretmanom.

Tokom vikenda, Bayer je takođe izgubio ključni slučaj u SAD u vezi sa herbicidom Roundup, dobijenim preuzimanjem Monsanta 2016. godine.  Bayer je već platio više od 10 milijardi dolara za namirenje potraživanja u vezi sa ovim najprodavanijim herbicidom i namenio još 6,4 milijarde dolara za buduće pravne troškove. Nakon što je dobila devet uzastopnih sudskih sporova tokom proteklih godina, kompanija je od leta pretrpela niz poraza na američkim sudovima.

Bayer-ova farmaceutska divizija suočava se sa istekom patenata za neke od svojih najprodavanijih lekova, uključujući lek protiv zgrušavanja krvi Xarelto, i polagala je velike nade za Asundexian. Kompanija je ranije procenila da bi novi lek mogao da generiše do pet milijardi evra godišnje prodaje, što je četvrtina celokupnog farmaceutskog prihoda grupe u 2022. godini.

Bayer je saopštio da je odlučio da okonča ispitivanje na preporuku nezavisnog komiteta koji prati studiju. Rečeno je da će „dalje analizirati podatke kako bi se razumeo ishod“ i objaviti ih. Kompanija je saopštila da će nastaviti da proučava lek u odvojenom ispitivanju za pacijente sa moždanim udarom.

Bayer je letos promenio upravu, angažujući bivšeg direktora Roche-a, Andersona, koji je obećao da će istražiti sve opcije za grupu, uključujući odvajanje farmaceutskog biznisa od agrohemije. Takođe je obećao da će poslovanje učiniti manje birokratskim i efikasnijim.

Akcije Bayer-a pale su na današnjem trgovanju 17 odsto na 34,3 evra što je njihov najniži nivo od 2008. godine. Trenutna tržišna vrednost kompanije iznosi 33,6 milijardi evra.

Izvor: FT, Bayer