Akcije na Ljubljanskoj berzi na trgovanju u ponedeljak zabeležile su novi oštar pad nakon što investitori pokušavaju da sumiraju posledice poplava.

Indeks najlikvidnijih akcija na Ljubljanskoj berzi, SBITOP, oslabio je 2,1 odsto na 1.198,6 poena, nakon što je u petak izgubio na vrednosti 1,7 odsto.

Ovaj berzanski pokazatelj pao je na najnižu vrednost još od aprila i trenutno beleži prinos od početka godine od 14,6 odsto.

Najveći pad na današnjem trgovanju pretrpela je Zavarovalnica Triglav koja je oslabila skoro pet odsto na 31,2 evra, dok je osiguravajuća kompanija Sava Re pala 2,5 odsto na 23,3 evra.

Sava je u saopštenju putem berze procenila da bi odštetni zahtevi mogli dostići 20-25 miliona evra, dok je Triglav samo saopštio da će odštetni zahtevi po osnovu katastrofalnih događaja biti značajno iznad višegodišnjeg proseka.

Najlikvidnija akcija tržišta, farmaceutska kompanija Krka, pala je 2,2 odsto na 109 evra, dok je Petrol oslabio 2,5 odsto na 23,3 evra.

Cinkarna Celje, koja je izvestila o šteti nakon poplava u rangu 510-620 hiljada evra pretrpela je pad cene akcija od 2,4 odsto na 24,4 evra.

Izvor: LJSE, Momentum