Najveći svetski dizajner čipova, NVIDIA, ponovo je potukao očekivanja za poslednji fiskalni kvartal i najavio nastavak ekspanzije i u tekućem tromesečju, iznad povišenih prognoza analitičara za masivnim rastom.

Kompanija je u fiskalnom četvrtom kvartalu koji je završen u januaru zabeležila rast prihoda od od 265 odsto na 22,1 milijardu dolara, što je bilo i znad konsenzusa od 20,62 milijarde dolara.

Uprava kompanije je saopštila da su „generalno odlični uslovi za nastavak rasta u tekućoj poslovnoj godini i kasnije“, te da da će potražnja za grafičkim čipovima i dalje ostati jaka zahvaljujući generativnoj veštačkoj inteligenciji (AI) i tranziciji šire industrije sa centralnih procesora na akceleratore koje NVIDIA proizvodi.

NVIDIA i u 1Q očekuje nastavak impresivnih stopa rasta prihoda

Izvor: NVIDIA

Kao i u proteklih par kvartala, segment Data centara, zahvaljujući upravo velikoj tražnji za čipovima koji pokreću AI sisteme, činio je gro realizacije. Prihod u segmentu skočio je pet puta u odnosu na prošlu godinu i dostigao je 18,4 milijarde dolara. Oko polovine ovih prihoda doneli su veliki pružaoci cloud usluga.

Uprkos ovom odličnom rezultatu, kompanija je napomenula da su američke sankcije Kini uskratile ovaj segment za još veće prihode, dok su delimično ublaženi problemi u lancima snabdevanja. Međutim, uprava kompanije očekuje da se usled jake tražnje za novim čipom B100 mogu očekivati nestašice kasnije tokom godine.

Segment Gejminga oporavio se 56,5 odsto na 2,9 milijardi dolara, ali se i dalje nalazi ispod rekordnih brojki s početka fiskalne 2022. godine.

Profesionalna vizualizacija je drugi kvartal zaredom duplirala prihode na 463 miliona dolara, dok je auto segment nastavio da tavori sa realizacijom od 281 milion dolara, što je smanjenje od 4,4 odsto na godišnjem nivou.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) u kvartalu skočila je skoro šest puta na 5,16 dolara iznad očekivanih 4,64 dolara. Prilagođena bruto margina dostigla je 76,7 odsto i bila je za 1,7 procentnih poena veća u odnosu na prethodni kvartal odnosno 10,6 procentnih poena veća u odnosu na prošlu godinu.

U tekućem kvartalu uprava kompanije očekuje prihod od 24,0 milijarde dolara (+/- dva odsto), u odnosu na konsenzus od 21,9 milijardi dolara, što pretpostavlja godišnju stopu rasta od 234 odsto. Prilagođena bruto margina se očekuje na nivou 76,5-77,5 odsto, neznatno jače u odnosu na prethodni kvartal i potencijalno rekordna profitna stopa kompanije.

Akcije kompanije porasle su u produženom trgovanju više od sedam procenata na 725 dolara. Od početka godine beleže rast od 46 odsto nakon što su skočile više od tri puta u 2023.

Izvor: CNBC, NVIDIA, Momentum