Najveći svetski dizajner čipova, NVIDIA, objavio je kvartalne rezultate iznad očekivanja, te prognozu poslovanja za tekući kvartal značajno bolju od konsenzusa, ali su investitori ostali skeptični usled očekivanog negativnog uticaja američkih sankcija na kinesko tržište.

Prihod kompanije u fiskalnom trećem kvartalu koji je okončan 29. oktobra porastao je 206 odsto na 18,1 milijardu dolara, što je bilo iznad konsenzusa od oko 16 milijardi dolara.

Segment Data centara, zahvaljujući velikoj tražnji za čipovima koji pokreću sisteme bazirane na veštačkoj inteligenciji, zabeležio je rast prihoda od 279 odsto na 14,5 milijardi dolara (konsenzus 12,8 milijardi dolara), a oko četvrtine prihoda je došlo sa kineskog tržišta.

Segment Gejminga, koji je nekada bio glavni deo poslovanja i po kome je kompanija postala naširoko poznata, registrovao je rast od 81 odsto na 2,86 milijarde dolara, iznad konsenzusa od 2,7 milijardi dolara.

Profesionalna vizualizacija je duplirala je prihode na 416 miliona dolara, dok je auto segment zabeležio skroman rast prihoda od četiri odsto na 261 milion dolara.

Kompanija očekuje ubrzanje rasta prihoda u 4Q uprkos sankcijama SAD

Izvor: NVIDIA

Prilagođena dobit po akciji (EPS) dostigla je 4,02 dolara i bila je iznad konsenzusa od 3,36 dolara. Bruto margina je iznosila rekordnih 75,0 odsto, što je 3,8 procentna poena bolje od prethodnog kvartala odnosno 18,9 procentnih poena iznad prošle godine.

Centralni deo izveštaja bilo je pitanje američkih sankcija prema Kini koje nisu značajnije uticale na rezultate u trećem kvartalu. Uprava je saopštila da očekuje „značajan“ pad na ovom tržištu u četvrtom kvartalu usled sankcija američke administracije, ali da će ovaj efekat biti neutralisan rastom na drugim tržištima.

U tekućem kvartalu kompanija očekuje prihod od oko 20 milijardi dolara, daleko iznad konsenzusa od 17,9 milijardi dolara, a prognoza bi bila mnogo bolja da na snazi nisu američke sankcije. Prilagođena bruto margina očekuje se u rasponu 74,5-75,5 odsto.

Kada je u pitanju kinesko tržište, kompanija je saopštila da radi na novim čipovima koji će biti u skladu sa restrikcijama SAD i oni će se pojaviti u narednim mesecima, ali neće pomoći rezultatu u tekućem kvartalu. Uprava je napomenula da je prerano, te da ima previše faktora kako bi se dala predviđanja o tome koliko će ovi proizvodi doprineti budućim prihodima.

Takođe, uprava kompanije je uverena da poslovanje sa Data centrima nije dostiglo vrhunac s obzirom da sve šire korišćenje hardvera zasnovanog na veštačkog inteligenciji, od proizvođača softvera, vlada i korporativnih klijenata. Uprava je „apsolutno uverena da segment Data centara može rasti i tokom 2025. godine“. Iz kompanije očekuju da će generativna veštačka inteligencija biti najznačajnija promena u istoriji računarske tehnologije, veća i od pojave Interneta.

Akcije kompanije u produženom trgovanju oslabile su 1,7 odsto na 490,8 dolara, a od početka godine beleže skok od 235 procenata.

Izvor: Bloomberg, NVIDIA, Momentum