Američki dizajner čipova, NVIDIA, premašio je u današnjem pred-trgovanju tržišno vrednovanje od 1.000 milijardi dolara, nakon što je pomama za veštačkom inteligencijom izazvala pravu lavinu investitora.

Nakon velikog rasta protekle sedmice, akcije ove kompanije u pred-trgovanju premašile su nivo od 402 dolara što je prag na kojem je NVIDIA vrednovana 1.000 milijardi dolara.

Ovu liniju zasad je preskočilo tek osam kompanija, a trenutno su bolje vrednovani tek Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon i Saudi Aramco.

Nakon što je prošle sedmice kompanija najavila snažan rast poslovanja u tekućem tromesečju, dodatni podsticaj danas stigao je nakon prezentacije nove superkompjuterske platforme od strane čelnika kompanije Jensena Huanga koji je naveo da je „tačka preokreta“ dostignuta i da će u budućnosti svi moći da postanu programeri uz pomoć veštačke inteligencije.

Akcije kompanije koje se nalaze na apsolutnom maksimumu u velikoj meri su zaslužne za rast Volstrita ove godine s obzirom da su skočile od početka godine 178 procenata.

Izvor: Investing, Momentum