Najveći američki dizajner čipova, NVIDIA, objavio je kvartalne rezultate znatno iznad očekivanja, te dodatno ubrzanje poslovanja u tekućem kvartalu na bazi ekspanzije primene veštačke inteligencije.

Poslovni prihod u fiskalnom drugom tromesečju skočio je 101,6 odsto na 13,51 milijardu dolara i bio je iznad konsenzusa od 11,08 milijardi dolara.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) dostigla je 2,70 dolara i bila je iznad konsenzusa od 2,09 dolara. Bruto margina je porasla 25,3 procentna poena na 71,2 odsto, pre svega usled značajnog rasta najprofitabilnijeg dela biznisa sa Data centrima.

Ekspanziju poslovanja kompanija u potpunosti duguje bumu u primeni generativne veštačke inteligencije. Njeni čipovi A100 i H100 su trenutno jedina rešenja za funkcionisanje aplikacija kao što su čet botovi tipa ChatGPT i drugih usluga koje na jednostavne upite odgovaraju konverzacijski ili u slikama.

Segment Data centara zabeležio je rast prihoda od 171 odsto na 10,32 milijarde dolara i bio je znatno iznad konsenzusa od 8,03 milijarde dolara.

Segment Gejminga, koji je nekada bio okosnica poslovanja kompanije, zabeležio je prihod od 2,49 milijardi dolara uz stopu rasta od 22 odsto. I ovaj segment bio je iznad očekivanja tržišta od 2,38 milijardi dolara.

Profesionalna vizualizacija je pretrpela pad prihoda od 24 odsto na 379 miliona dolara, dok je auto segment zabeležio rast prihoda od 15 odsto na 253 miliona dolara.

NVIDIA drugo tromesečje zaredom očekuje trocifrenu stopu rasta prihoda 

Izvor: NVIDIA

Govoreći o eventualnom uticaju izvoznih restrikcija američke administracije, uprava kompanije ne očekuje trenutne negativne efekte ovakvih mera na finansijske rezultate ukoliko budu usvojene.

Kada su u pitanju očekivanja za tekući kvartal, uprava je prognozom odagnala strahove da kompanija neće imati dovoljno kapaciteta da zadovolji rastuću tražnju. U tekućem kvartalu očekuje se prihod od 16 milijardi dolara (konsenzus 12,61 milijarda dolara), što predstavlja potencijlanu stopu rasta na godišnjem nivou od 170 procenata.

Prilagođena bruto margina se očekuje u rasponu od 72-73 procenta, što je iznad očekivanja analitičara od 70,4 odsto.

Kompanija je u kvartalu otkupila sopstvene akcije za 3,28 milijardi dolara, dok je uprava odobrila dodatni program za ove svrhe vredan 25 milijardi dolara.

NVIDIA je zabeležila rast akcija u produženom trgovanju više od šest odsto na skoro 500 dolara, dok su pre toga u 2023. zabeležile rast od 222 odsto.

Izvor: CNBC, NVIDIA, Momentum