Najveći svetski dizajner čipova, NVIDIA, postao je i najveća kompanija na svetu nakon što su akcije kompanije u utorak skočile 3,6 odsto i podigle tržišnu kapitaizaciju na 3,34 hiljade milijardi dolara.

Iza je ostao Microsoft sa tržišnom vrednošću od 3,32 hiljade milijardi dolara, kao i Apple koga je NVIDIA prestigla ranije tokom meseca kada je preskočila prag od tri hiljade milijardi dolara.

NVIDIA beleži skok vrednosti u tekućoj godini od preko 170 procenata, a od kraja 2022. godine porasla je više od devet puta, faktički otkada je otpočela primena generativne veštačke inteligencije (AI).

NVIDIA drži oko 80 procenata tržišta AI čipova koji se koriste u data centrima, i koji su postali najtraženiji proizvodi na tržištu pružaoca cloud usluga koji se utrkuju u izgradnji AI modela.

U fiskalnom prvom tromesečju, NVIDIA je zabeležila rast prihoda u segmentu data centara od 427 odsto i dostigla prihod od 22,6 milijardi dolara, što je činilo oko 86 procenata njene ukupne prodaje.

Nakon što je NVIDIA postala najveća svetska kompanija, verovatno su dani u pitanju kada će kompanija biti primljena i u berzanski pokazatelj Dow Jones Industrial Average. Nakon što je nedavno sproveden split akcija u razmeri 1-na-10, koji je takođe dao doprinos rastu akcije, ispunjeni su i tehnički uslovi da se kompanija uvrsti u ovaj najstariji berzanski pokazatelj.

Izvor: CNBC, Momentum