Nakon što je početkom avgusta smanjio očekivanja za fiskalni drugi kvartal, najveći američki dizajner čipova, NVIDIA, objavio je rezultate poslovanja i najavio skromne domete i u tekućem tromesečju.

NVIDIA je u periodu maj-jul ostvarila prihode u skladu sa očekivanjima od 6,70 milijardi dolara što predstavlja rast od 2,9 odsto. Prilagođena dobit po akciji (EPS) dostigla je 0,51 dolar (pad od 51 odsto), što je bilo ispod konsenzusa od 0,52 dolara. Pad profitabilnosti je pre svega posledica pada cena i količinske prodaje u segmentu Gaming-a s obzirom da su makroekonomske okolnosti oslabile potražnju.

Kao što je ranije kompanija izvestila, segment Gaming-a je glavni razlog podbačaja u kvartalu sa prihodom od 2,04 milijarde dolara (pad od 33 odsto, odnosno 44 odsto kvartalno). Segment Data centra je zabeležio rekordni prihod od 3,81 milijardu dolara (rast od 61 odsto, odnosno jedan odsto kvartalno), ali je bio neznatno ispod projekcija kompanije usled „problema u lancima snabdevanja“.

Prihod u tekućem fiskalnom kvartalu se očekuje na nivou od 5,90 milijardi dolara, što je potencijalni pad od 17 odsto i znatno ispod konsenzusa od 6,92 milijarde dolara. Očekuje se da segmenti Gaming-a i Profesionalne vizualizacije padnu na kvartalnom nivou usled smanjenje potražnje klijenata koji se prilagođavaju aktuelnom nivou tražnje ali i pripremaju za novu generaciju proizvoda. U Data centru i Auto segmentu očekuje se rast na kvartalnom nivou.

Akcije kompanije pale su u produženom trgovanju nakon objave rezultata 4,6 odsto na 164,4 dolara, dok od početka godine beleže minus od 44,1 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum