Najveći američki dizajner čipova, NVIDIA, zabeležio je snažan rast cene akcija nakon objave kvartalnih rezultata i optimističke prognoze za tekuće tromesečje, sugerišući da će čipovi na polju veštačke inteligencije pomoći da se neutrališe slabija tražnja na tržištu personalnih računara.

Uprava kompanije očekuje da prodaja u aktuelnom kvartalu koji se završava u aprilu dostigne oko 6,50 milijardi dolara, u odnosu na konsenzus tržišta od 6,35 milijardi dolara. Ipak, očekivana realizacija je za oko petinu slabija u odnosu na prihod u istom periodu prošle godine.

Optimistička prognoza za prvi fiskalni kvartal signalizira da bi kompaniji mogla da počne da se isplaćuje orijentacija na čipove koji se koriste na polju veštačke inteligencije. NVIDIA je odavno zacementirala dominaciju na polju grafičkih procesora, da bi se preusmerila i na rastuće tržište hardvera zasnovanog na veštačkoj inteligenciji.

NVIDIA je najavila i sopstvenu cloud uslugu na bazi veštačke inteligencije. Zajedno sa kompanijama Oracle, Microsoft i Alphabet ponudiće mogućnost da se koriste NVIDIA GTX mašine za procese veštačke inteligencije preko običnog brauzera. Nova platforma, preko drugih pružalaca cloud usluga, omogućiće kompanijama koje nemaju tehničku ekspertizu da sagrade sopstvenu infrastruktruru.

Nastavljen pad kvartalnih prihoda na godišnjem nivou

I dok kompanija gaji velika očekivanja na ovom polju, i dalje prisutna zavisnost od tržišta personalnih računara uticala je na rezultat u poslednjem kvartalu, ali manje nego što se strahovalo.

Čipovi u segmentu Gaming-a doneli su prihod manji za 46 odsto od 1,83 milijarde dolara, ali znatno iznad očekivanja od 1,6 milijardi dolara. Ovaj segment poslovanja beleži oporavak od 16 odsto u odnosu na treći fiskalni kvartal.

Prihodi iz segmenta Data centara porasli su 11 odsto na 3,62 milijarde evra, ali su bili ispod očekivanja tržišta od 3,86 milijardi dolara.

Ukupno posmatrano, kompanija je zabeležila pad prihoda od 21 odsto na 6,05 milijardi dolara, neznatno preko očekivanja, što je drugi kvartal zaredom kako NVIDIA beleži pad poslovanja na godišnjem nivou.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) pala je za trećinu na 0,88 dolara, ali je bila iznad konsenzusa od 0,81 dolar.

Prilagođena bruto margina značajano se oporavila u kvartalu na 66,1 odsto i bila je tek neznatno slabija u odnosu na prošlogodišnjih 67 procenata. U tekućem kvartalu uprava kompanije očekuje nastavak oporavka bruto margine na 66,5 procenata.

NVIDIA beleži rast cene akcija u pred-trgovanju od 8,1 odsto na 224,4 dolara, čime se skok od početka godine popeo na 53,6 odsto.

Izvor: NVIDIA, Bloomberg, Momentum