Najveći američki dizajner čipova i lider na polju procesora za sisteme bazirane na veštačkoj inteligenciji, NVIDIA, objavio je kvartalne rezultate iznad očekivanja i značajno podigao poslovne izglede za aktuelno tromesečje što je dovelo do snažnog rasta akcija ove kompanije.

NVIDIA je u fiskalnom prvom kvartalu zabeležila pad prihoda od 13,3 odsto na 7,19 milijardi dolara, što je bilo dosta bolje od očekivanih 6,52 milijarde dolara.

Segment Data centra zabeležio je rast prihoda od 14 odsto na 4,28 milijardi dolara, značajno iznad očekivanja od 3,9 milijardi dolara. Kompanija je saopštila da je ova ekpanzija vođena tražnjom za grafičkim procesorima koji se koriste za aplikacije zasnovane na veštačkoj inteligenciji poput OpenAI i ChatGPT.

Gaming je zabeležio pad prihoda od 38 odsto na 2,24 milijarde dolara, ali je ostvaren oporavak od 22 odsto u odnosu na prethodni kvartal i ova realizacija je bila iznad očekivanja od 1,98 milijardi dolara.

Prihod iz segmenta Profesionalne vizualizacije prepolovio se na 295 miliona dolara, ali je takođe bio jači u odnosu na prethodni kvartal za 31 odsto.

Auto segment je registrovao rast prihoda od 114 odsto na 296 miliona dolara, što je bilo neznatno preko nivoa prethodnog kvartala.

NVIDIA očekuje prekid trenda pada prihoda na godišnjem nivou 

Izvor: NVIDIA

Kada je profitabilnost u pitanju, prilagođena dobit po akciji (EPS) pala je za petinu na 1,09 dolara, ali je bila iznad očekivanja od 0,92 dolara. Prilagođena bruto margina pala je za 30 baznih poena na 66,8 odsto, ali je bila bolja za 70 baznih poena u odnosu na prethodni kvartal.

U tekućem kvartalu kompanija očekuje prihod od 11 milijardi dolara (+/-2 odsto), znatno iznad konsenzusa od 7,18 milijardi dolara. Ovaj rekordni kvartalni prihod u istoriji kompanije predstavljao bi stopu rasta na godišnjem nivou od 64 odsto nakon tri vezana kvartala pada.

Očekivani veliki rast prihoda kompanija je objasnila „značajno“ povećanom tražnjom za proizvodima koji se odnose na segment Data centara, a u vezi sa velikim interesom oko veštačke inteligencije.

Prilagođena bruto margina se očekuje na nivou od 70,0 odsto (+/-50 baznih poena), a kapitalni izdaci na nivou 300-350 miliona dolara (1,10-1,30 milijardi dolara na nivou fiskalne godine).

Akcije kompanije u produženom trgovanju skočile su 25 odsto na novi istorijski maksimum od 380,6 dolara.

Izvor: CNBC, NVIDIA, Momentum