Najveći američki trgovački lanac, Walmart, objavio je rezultate poslovanja za fiskalni drugi kvartal koji je doneo olakšanje investitorima nakon što je kompanija izazvala veliku pometnju na tržištu revizijom rezultata krajem jula.

Ukupan prihod u periodu maj-jul iznosio je 152,9 milijardi dolara što je rast od 8,4 odsto (9,1 odsto mimo kursnih razlika) i iznad očekivanja od 151,1 milijardu dolara. Prilagođena dobit po akciji (EPS) dostigla je 1,77 USD (pad od 0,6 odsto), takođe iznad očekivanja od 1,63 dolara. Bruto profitna margina pala je 1,32pp pre svega usled većeg obima rasprodaja i prodajnog miksa na američkom tržištu, ali i uticaja inflacije na poslovanje veleprodaje Sam’s Club.

Prodaja u postojećim radnjama na američkom tržištu porasla je 6,5 odsto, iznad konsenzusa od 6,2 procenta, a veliki doprinos dala je online prodaja koja je skočila 12 odsto nakon skromnog rasta u proteklom kvartalu od jedan odsto. Prodaja u postojećim radnjama Sam’s Club skočila je 9,5 odsto, dok je prodaja na međunarodnom tržištu porasla 5,7 odsto.

Kompanija je na nivou čitave godine popravila revidirana očekivanja s kraja jula. Sada se očekuje pad prilagođenog operativnog profita i EPS-a od 9-11 odsto (ranije pad od 11-13 odsto), dok je zadržano očekivanje rasta prodaje u postojećim radnjama od četiri procenta.

Akcije Walmart-a skočile su u danu nakon objave 5,1 odsto na 139,4 dolara i nalaze se u minusu od početka godine od svega 3,7 odsto.

Izvor: Walmart, Momentum