Dizjaner čipova, Arm, ove sedmice kreće u obilazak investitora u dugo očekivanoj inicijalnoj ponudi akcija (IPO), a očekivanja u pogledu vrednovanja i visine prikupljenog kapitala postepeno se smanjuju.

Ova kompanija pod kontrolom SoftBank-a namerava da prikupi 5-7 milijardi dolara, što je dosta niže u odnosu na inicijalno očekivanje od deset milijardi dolara, prenosi Bloomberg.

Vrednovanje kompanije bi moglo da bude u rasponu 50-60 milijardi dolara, što je takođe niže u odnosu na inicijalni target od 60-70 milijardi dolara.

Arm cilja neke od svojih najvećih kupaca — Apple, Nvidia, Intel i Samsung Electronics — kao strateške investitore za inicijalnu javnu ponudu. Ali berzanski debi će zavisiti od toga kako investitori šire procene faktore, uključujući rizike Kine, usporavanje rasta tržišta pametnih telefona i potencijal kompanije od sve većeg usvajanja veštačke inteligencije.

Prihod Arm-a u protekloj fiskalnoj godini pao je jedan odsto na 2,68 milijardi dolara, a oko četvrtine prodaje se odnosilo na Kinu gde kompanija nastupa preko zavisne kompanije Arm China.

Arm će ove sedmice imati intezivne prezentacije pred investitorima, a očekuje se da bi kompanija mogla biti listirana na Nasdaq-u već naredne nedelje.

Izvor: Bloomberg, Momentum