Najveća svetska softverska kompanija, Microsoft, ostvarila je rezultate iznad očekivanja u fiskalnom prvom kvartalu, ali su usporavanje cloud biznisa i najava skromnijih rezultata u tekućem kvartalu oštro oborili akcije u produženom trgovanju.

Rast prihoda Azure-a, koji omogućava klijentima Microsofta da pokreće softverske aplikacije i predstavlja najbolju meru potencijala budućeg rasta, po očekivanjima uprave, u tekućem kvartalu spustiće se pet procentnih poena na 37 odsto.

Prethodno, kompanija je objavila rezultate za fiskalni prvi kvartal iznad očekivanja tržišta, ali uz najsporiji kvartalni rast u poslednjih pet godina, usled jakog kursa dolara, slabljenja tržišta personalnih računa i reklamiranja.

Prihod u periodu jul-septembar porastao je 11 odsto na 50,1 milijardu dolara , što je bilo iznad konsenzusa od 49,69 milijardi dolara. Prilagođena dobit po akciji (EPS) porasla je četiri odsto na 2,35 dolara i takođe je bila iznad konsenzusa od 2,29 dolara.

U fiskalnoj godini uprava i dalje očekuje dvocifrenu stopu rasta prihoda i operativnog profita ali tek mimo kursnih razlika čiji se negativan efekat na prihode očekuje na nivou od pet procentnih poena.

U tekućem fiskalnom kvartalu očekuje se prihod od 52,4-53,4 milijarde dolara, ispod konsenzusa od 56,2 milijarde dolara. Po segmentima: Inteligentni cloud 21,3-21,6 milijarde dolara (konsenzus 21,8 milijarde dolara), Produktivnost i poslovni procesi 16,6-16,9 milijarde dolara (konsenzus 17,3 milijarde dolara) i Personalni računari 14,5-14,9 milijarde dolara (konsenzus 16,91 milijarde dolara).

Akcije Microsoft-a koje su nakon nekoliko dana rasta rezultate dočekale na nivou iznad 250 dolara oslabile su u produženom trgovanju 6,7 odsto na 233,9 dolara. Od početka godine akcije kompanije registrovale su pad od 30,5 procenata.

Izvor: Bloomberg, Momentum