Slovenačka farmaceutska kompanija Krka u periodu januar-septembar  ostvarila je rekordnu neto dobit od skoro 302 miliona evra, što je povećanje od 25,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je ova kompanija putem Ljubljanske berze.

Prihod u periodu porastao je za 5,6 odsto na 1,24 milijarde evra. Najveći rast prihoda kompanije u prvih devet meseci zabeležen je u regionu Istočne Evrope koja čini trećinu ukupne prodaje. Rusija je zabeležila rast od pet odsto, Ukrajina je opala za 14 odsto, a ostala istočnoevropska tržišta porasla su za 16 odsto.

Profit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) smanjen je za 11 odsto na 314,2 miliona evra, dok je operativni profit pao 14 odsto na 233,8 miliona evra. Krajnji rezultat od 302 miliona evra u velikoj meri je podržan finansijskim prihodima pre svega usled jačanja kursa rublje.

Uprava prognozira da će prihodi na nivou godine premašiti godišnja očekivanja i dostići nivo od 1,67 milijardi evra uz neto dobit od oko 360 miliona evra.

Akcije Krke, koja predstavlja najlikvidniju hartiju na berzama ex-yu prostora, skočile su prošle sedmice 8,5 odsto na 97,4 evra.

Izvor: Ljubljanska berza, Momentum