Akcije Tesle zabeležile su pad na trgovanju u petak od skoro četiri odsto nakon medijskih izveštaja da ovaj proizvođač električnih vozila planira da odbaci plan za proizvodnju jeftinijeg modela usled konkurencije u Kini.

Prema navodima Reuters-a, Tesla je otkazao proizvodnju dugo očekivanih pristupačnih modela automobila, što odstupa od prvobitne misije Maska da stvori e-vozila dostupna široj javnosti.

Ova odluka, prema navodima agencije, smanjuje nade za proširenje tržišnog dometa kompanije i pomera fokus ka razvoju autonomnih taksi vozila na istoj platformi.

Mask, koji je na mreži X demantovao ove navode, još u svom master planu iz 2006. godine imao je viziju koja je uključivala korišćenje profita od luksuznih modela za finansiranje razvoja jeftinog porodičnog automobila.

Iako je Mask nedavno obećao lansiranje pristupačnog modela do drugog polugodišta 2025. godine, odustajanje od projekta dolazi usred rastuće konkurencije kineskih proizvođača e-vozila, koji nude modele po znatno nižim cenama, neka čak i po ceni od 10.000 dolara, navodi Reuters.

Promena strategije ka autonomnim taksijima uvodi nove inženjerske i regulatorne izazove, što potencijalno može dovesti do odlaganja u isporuci vozila.

Ovaj zaokret izaziva sumnje u sposobnost Tesle da ispuni ambiciozne prodajne ciljeve od 20 miliona vozila do 2030. godine i da zadrži konkurentsku prednost na tržištu e-vozila.

U martu, Tesla je najavio povećanje cena Modela Y u SAD 1. aprila i u Evropi 22. marta. Uporedo, dao je popuste na varijante Modela Y u Kini kako bi održao prodajni momentum.

Nakon agresivnog smanjenja cena tokom prethodne godine, Tesla je pretrpeo pad bruto marže na automobilima sa 30 odsto u četvrtom kvartalu 2021. godine na znatno ispod 20 odsto nakon krize sa čipovima.

U prvom kvartalu, Tesla je zabeležio pad isporuke vozila u odnosu na prethodnu godinu prvi put od 2020. godine, isporučivši 386.810 vozila u poređenju sa 422.875 prethodne godine, delimično i usled zatvaranja fabrika zbog inoviranja modela i nedostatka komponenti.

Akcije Tesle okončale su trgovačku nedelju na 164,9 dolara i u minusu su od početla godne oko 32 odsto.

Izvor: Benzinga, Momentum