Najveći američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, beleži pad vrednosti u pred-trgovanju nakon što je kompanija najavila veći gubitak u tekućem kvartalu od očekivanog, što bi mogla biti dobra indikacija da problemi u industriji nisu tako blizu kraja.

Kompanija u tekućem, prvom fiskalnom tromesečju, očekuje gubitak od 1,14 dolara po akciji, što je više u odnosu na konsenzus od -0,96 dolara. Očekivani prihodi su došli iznad konsenzusa, 4,2-4,6 milijardi dolara u odnosu na prognozu analitičara od 4,21 milijardu dolara.

Uprava kompanije je saopštila da je preduzela „odlučne mere na strani proizvodnje i troškova“, koje će pomoći da se tržište za memorijske čipove oporavi u 2024. godini i dostigne rekordne nivoe godinu dana kasnije.

Cene kompanijskih proizvoda se povećavaju i intezitet rasta se ubrzava, naveli su iz kompanije očekivanja pred novu fiskalnu godinu.

Prihod kompanije pao je i peti kvartal zaredom, premda je došao iznad očekivanja. U fiskalnom četvrtom kvartalu koji je završen u avgustu, kompanija je zabeležila pad prihoda od 40 odsto na 4,01 milijarde dolara, iznad konsenzusa od 3,93 milijarde dolara.

Cene DRAM čipova koji su činili 69 odsto prihoda porasle su na kvartalnom nivou oko tri odsto, dok su isporuke u bitovima skočile oko 15-16 procenata. Prosečne cene NAND čipova na kvartalnom nivou su pale 15-16 odsto uz rast isporuka u bitovima od preko 40 odsto.

Bruto margine kompanije i dalje na negativnoj teritoriji 

Izvor: Micron

Gubitak kompanije u kvartalu iznosio je 1,07 dolara po akciji u odnosu na očekivani minus od 1,18 dolara. Bruto margina je iznosila -9,1 odsto, dok kompanija u tekućem kvartalu očekuje i dalje negativnu marginu u rasponu 2-6 odsto.

Micron očekuje značajno bolji poslovni ambijent u 2025. godini, pre svega jer sistemi zasnovani na veštačkoj inteligenciji traže nove tipove skupih memorijskih čipova.

U međuvremenu izgledi nisu previše sjajni. Na tržištu tradicionalnih servera tražnja je promenljiva, dok se očekuje da tržište personalnih računa i mobilnih telefona oporavi tek sledeće godine i to u najboljem slučaju srednjim jednocifrenim stopama rasta.

Osim problema u industriji, kompanija se suočava sa velikim izazovom na kineskom tržištu gde su proizvodi kompanije proglašeni rizičnim po bezbednost zemlje od tamošnjih vlasti. Uprava kompanije je ranije ovu odluku ocenila kao „ozbiljan problem“ s obzirom da je Kina najveće tržište za proizvođače čipova. Kompanija je ostala da posluje sa klijentima u oblastima koji nisu pod uticajem mera kineskog regulatora.

Akcije Microna u pred-trgovanju beleže pad od preko tri odsto na 66 dolara.

Izvor: Bloomberg, Micron, Momentum