Američka softverska kompanija Oracle objavila je kvartalne rezultate poslovanja i nagovestila nastavak snažnog rasta cloud biznisa što je ove akcije dovelo do novog istorijskog maksimuma u produženom trgovanju.

Kompanija je u fiskalnom četvtrom kvartalu zabeležila rast prihoda od 16,9 odsto na 13,84 milijarde dolara, što je bilo iznad konsenzusa od 13,73 milijarde dolara.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) porasla je 8,4 odsto na 1,67 dolara, takođe iznad konsenzusa od 1,58 dolara.

Prihodi iz cloud poslovanja skočili su 54 odsto na 4,4 milijarde dolara, nakon rasta od 45 odsto u prethodnom tromesečju. Prihodi cloud infrastrukture, gde se kompanija bori sa liderima u branši kao što su Amazon i Microsoft, iznosili su 1,4 milijarde dolara (rast od 76 odsto), dok su cloud aplikacije donele 3,0 milijarde dolara (rast od 45 odsto).

Najveći deo kompanijskih cloud prihoda dolazi sa strane poslovnih aplikacija kao što su Fusion softver za upravljanje korporativnim finansijama i NetSuite alati za poslovno planiranje koji targeriraju mala i srednja preduzeća. Fusion je zabeležio rast prodaje u kvartalu od 26 odsto, a NetSuite od 22 odsto.

Uprava kompanije u tekućoj fiskalnoj godini ima velika očekivanja od cloud segmenta poslovanja s obzirom da bum u generativnoj veštačkoj inteligenciji podstiče jaku tražnju za cloud uslugama kompanije. Kompanija u fiskalnoj godini koja se završava u maju 2024. godine očekuje stope rasta cloud-a nalik namanje onima ostvarenim u završenom kvartalu.

U tekućem tromesečju kompanija očekuje stopu rasta od 8-10 odsto u odnosu na očekivanje tržišta od osam procenata, dok se EPS očekuje na nivou od 1,12-1,16 dolara.

Akcije Oracle-a skočile su na jučerašnjem trgovanju šesto odsto na 116,4 dolara, dok u pred-trgovanju beleže dodatni rast od 4,4 odsto na 121,5 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum