Američka softverska kompanija Oracle objavila je kvartalne rezultate iznad očekivanja i najavila partnerstva sa tehnološkim rivalima, što je ohrabrilo ulagače da je kompanija na dobrom putu da postane značajan takmac na tržištu cloud usluga.

Oracle, poznat po softveru za baze podataka, usmerio je napore ka širenju segmenta za pružanje usluga cloud infrastrukture, kako bi se takmičio sa kompanijama kao što su Amazon, Microsoft i Alphabet. Premda ova divizija čini mali deo ukupnih prihoda, investitori je vide kao glavnu opkladu kompanije za budući rast.

Uprava kompanije očekuje rast dvocifrenim stopama u fiskalnoj godini koja se završava u maju 2025. godine, a rast bi trebalo da ubrzava tokom godine kako „kapacitet segmenta za usluge cloud infrastrukture bude hvatao korak sa potražnjom“.

Oracle je takođe objavio novi ugovor kako bi njegov softver za baze podataka bio dostupan na Google-ovoj cloud infrastrukturi. Sličan dogovor sa Microsoftom, koji je najavljen krajem 2023. godine, „ubrzaće rast kompanijske cloud baze podataka“, najavili su iz Oracle-a.

OpenAI koristiće cloud infrastrukturu Oracle-a za „dodatni kapacitet“, takođe je saopšteno iz kompanije. Oracle-ov segment za usluge cloud infrastrukture stekao je dobru reputaciju među startapovima za generativnu AI, a klijenti su kompanije kao što su Reka, MosaicML i xAI. Uprava očekuje rast poslovanja ove divizije od preko 50 odsto u tekućoj fiskalnoj godini.

Oracle je saopštio da su ukupne preostale ugovorene obaveze porasle za 44 odsto na 98 milijardi dolara u periodu do 31. maja, daleko iznad konsenzusa od 73,9 milijardi dolara.

Ukupni prihodi u kvartalu porasli su za 3,3 odsto na 14,3 milijarde dolara, ispod konsenzusa od 14,6 milijardi dolara, pre svega pod uticajem sporog rasta Cerner-a, preduzeća za digitalno vođenje zdravstvenih kartona preuzetog 2022. godine, koji je smanjio rast prihoda u fiskalnoj godini za dva procentna poena.

Prihodi od cloud jedinice za infrastrukturu porasli su za 42 odsto na 2,0 milijarde dolara, neznatno iznad očekivanja, dok je prodaja u poslovnom segmentu za cloud aplikacije, uključujući Fusion, porasla za 10 odsto na 3,3 milijarde dolara, ispod stope od 14 odsto u prethodnom kvartalu.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) od 1,63 dolara takođe bila ispod konsenzusa od 1,65 dolara.

Akcije kompanije skočile su na početku trgovanje preko 12 procenata na 139,3 dolara, a od početka godine beleže rast od oko 32 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum