Američka softverska kompanija Oracle objavila je kvartalne rezultate poslovanja koji su pokazali usporavanje rasta cloud divizije, što je doprinelo skepsi ulagača u pogledu dalje ekspanzije kompanije na veoma konkurentnom tržištu.

Prihodi od cloud-a porasli su 30 odsto na 4,6 milijardi dolara, što je znatno usporavanje u odnosu na stopu rasta od 54 odsto u prethodnom kvartalu. Cloud infrastruktura donela je realizaciju od 1,5 milijardi dolara, dok su aplikacije generisale preostalih 3,1 milijardu dolara.

Oracle se u poslednje vreme fokusira na razvoj cloud infrastrukture kako bi se uspešnije borio sa liderima u ovoj oblasti Amazonom, Microsoftom i Alphabet-om. Investitori očekuje da će tražnja za proizvodima veštačke inteligencije, koji zahtevaju značajnu kompjutersku infrastrukturu, pomoći kompaniji da poveća udeo na tržištu.

Uprava kompanije je saopštila da je rastuća pomama oko veštačke inteligencije omogućila Oracle-u da potpiše ugovore za cloud usluge vredne četiri milijarde dolara, što je duplo više u odnosu na slične poslove u prethodnom kvartalu.

Prihod u segmentu cloud infrastrukture rasli su stopom od 66 odsto u fiskalnom prvom kvartalu, naveli su iz kompanije, što je mnogo brže u odnosu na glavne konkurente, ali ipak sporije u odnosu na stopu od 76 odsto iz prethodnog tromesečja.

Kompanija je u fiskalnom prvom kvartalu zabeležila rast ukupnih prihoda od devet odsto na 12,5 milijardi dolara, što je bilo u skladu sa očekivanjima.

Dobit po akciji (EPS), mimo specijalnih stavki, dostigla je 1,19 dolara, iznad konsenzusa od 1,15 dolara.

Prodaja Fusion softvera za upravljanje korporativnim finansijama porasla je 21 odsto u odnosu na rast od 26 odsto u prethodnom tromesečju, dok je prihod od NetSuite softvera za planiranje, koji koriste mala i srednja preduzeća, skočio 21 odsto, neznatno ispod 22 odsto u prethodnom tromesečju.

Ulagači su ostali razočarani očekivanim poslovanjem kompanije u tekućem tromesečju. Uprava je prognozirala rast prihoda od 5-7 odsto, što je ispod konsenzusa rasta od osam procenata. Stop rasta cloud segmenta očekuje se na nivou od 31 odsto.

Akcije kompanije zabeležile su najveći dnevni pad u više od tri godine spustivši se 13,5 odsto na 109,6 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum