Najveći globalni e-trgovac i pružalac cloud usluga, Amazon, objavio je mešovite rezultate za treće tromesečje, ali i najavio najslabiji kvartalni rast poslovanja u prazničnoj sezoni u istoriji kompanije.

Kompanija očekuje prihode u tekućem kvartalu u rasponu 140-148 milijarde dolara, što  predstavlja potencijalni rast od 2-8 odsto, znatno ispod očekivanja tržišta od 155,4 milijarde dolara.

Ništa bolja očekivanja nisu ni u pogledu rasta operativnog profita koji se očekuje na nivou od 0 do 4,0 milijarde dolara, u odnosu na prošlogodišnji rezultat od 3,5 milijarde dolara.

U periodu jul-septembar kompanija je zabeležila rast prihoda od 15 odsto na 127,1 milijardu dolara, što je bilo neznatno ispod očekivanja tržišta. Profit od 0,28 dolara po akciji nadmašio je konsenzus od 0,21 dolar, u velikoj meri uz doprinos revalorizacije udela u Rivianu.

Najveći doprinos profitabilnosti, kao i inače, dao je segment cloud usluga koji je zabeležio uporavanje rasta na 27 odsto sa 33 odsto u prethodnom kvartalu. Operativni profit u ovom segmentu gde je Amazon lider na tržištu iznosio je 5,4 milijarde dolara što predstavlja rast od 10,6 odsto.

Glavno poslovno područje kompanije, biznis u e-trgovini, zabeležio je negativno poslovanje kako na američkom tako i na međunarodnom tržištu.

Uprkos naporima uprave da smanji troškove, Amazon je povećao rashode za 18 odsto na 125 milijardi dolara. Ovo je peti kvartal zaredom kako rashodi kompanije rastu brže od prihoda. Broj stalno i privremeno zaposlenih radnika porastao je pet odsto na 1,54 miliona zaposlenih.

Akcije Amazona pale su u pred-trgovanju 14,4 odsto na 95 dolara, dok od početka godine nose minus od 43 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum