Matična kompanija društvenih mreža Facebook i Instagram, Meta Platforms, objavila je kvartalne rezultate iznad očekivanja tržišta, ali su poslovni izgledi ispod konsenzusa i očekivani rast troškova doveli do oštrog pada cene akcija.

Prihod u kvartalu skočio je 27 odsto na 36,46 milijardi dolara, iznad konsenzusa od 36,16 milijardi dolara. Ovo je bila najbrža stopa rasta još od 2021. godine.

Marketinški prihodi, koji inače čine gro Metinog poslovanja, skočili su 27 odsto na 35,64 milijarde dolara. Prosečna cena oglasa porasla je na godišnjem nivou šest odsto nakon što je u prethodnom tromesečju rastom od dva odsto prekinut niz kvartala sa opadajućim cenama oglašavanja.

Nastavljen trend snažnih neto profita i u 1Q (u mlrd USD)

Izvor: Meta Platforms

Kompanija više ne objavljuje podatke o dnevno i mesečno aktivnim korisnicima već samo dnevno aktivan broj ljudi na familiji aplikacija koji je porastao sedam odsto u martu na 3,24 milijarde.

Segment aktivnosti oko metaverzuma (Reality Labs) zabeležio je prihod od 380 miliona dolara u odnosu na 205 miliona dolara prošle godine, dok je operativni gubitak bio neznatno blaži i iznosio je 3,8 milijardi dolara.

Neto profit je više nego dupliran na 12,37 milijardi dolara odnosno dobit po akciji (EPS) je iznosila 4,71 dolar, iznad konsenzusa od 4,32 dolara. Operativni profit je iznosio 3,85 milijardi dolara, dok je operativna margina dostigla 38 odsto i bila je nešto niža u odnosu na prethodna dva kvartala.

Doprinos rastu profitabilnosti dao je pad troškova prodaje i marketinga za 16 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Uprava kompanije dala je očekivanja za prihod u tekućem kvartalu od 36,5-39,0 milijardi dolara, a na sredini raspona očekivani rast bi iznosio 18 procenata. Analitičari su očekivali kvartalnu realizaciju na nešto višem nivou od 38,3 milijarde dolara.

Kompanija je povećala očekivanja u pogledu kapitalnih ulaganja sa 30-37 milijardi dolara na 35-40 milijardi dolara, s obzirom na „nastavak ulaganja u infrastrukturu kako bi se podržao razvojni put veštačke inteligencije (AI)“. Meta je priznala da će se, čak i sa prebacivanjem nekih postojećih resursa na AI fokus, značajno povećati investiciona ulaganja pre nego što se ostvari veći prihod od novih proizvoda.

Akcije Meta u produženom trgovanju pale su 16,5 odsto na 412 dolara, nakon što su prethodno od početka godine porasle skoro 40 procenata.

Izvor: CNBC, Meta, Momentum