Akcije američke tehnološke kompanije, Salesforce, zabeležile su veliki pad vrednosti uprkos dobrim kvartalnim rezultatima nakon što je kompanija najavila iznenadni odlazak njenog kodirektora.

Ova softverska kompanija zabeležila je prilagođenu kvartalnu dobit po akciji (EPS) od 1,40 dolara i prihod od 7,84 milijarde dolara, što je povećanje od 14 odsto u odnosu na godinu ranije. Ostvareni rezultati bili su iznad konsenzusa za EPS od 1,22 dolara i prihod od 7,83 milijarde dolara.

Kompanija je saopštila da u tekućem kvartalu očekuje EPS između 1,35 i 1,37 dolara, iznad konsenzusa od 1,34 dolara, dok je projektovani prihod od 8,02 milijarde dolara blizu gornjeg kraja očekivanog raspona od 7,93-8,03 milijarde dolara.

I dok su rezultati manje-više zadovoljili investitore, prilično ih je zabrinula informacija o neočekivanom povlačenju kodirektora Breta Tejlora, što je drugo povlačenje iz uprave u poslednje tri godine.

Tejlorov odlazak, koji stupa na snagu 31. januara, koincidira sa sporijim rastom prihoda nakon što se kompanija u tekućoj godini suočila sa pojačanom konkurencijom, jačim dolarom i smanjenom potrošnjom njenih klijenata usled visoke inflacije.

Tejlor je na poziciji kodirektora proveo poslednjih godinu dana nakon što je prethodnih pet godina bio je prvi čovek kompanije za razvoj proizvoda i vodeći činilac u preuzimanju softverske kompanije Slack Technologies.

Akcije Salesforce-a pale su na početku današnjeg trgovanja 10 odsto na 144,2 dolara, dok u tekućoj godini beleže minus od 43,3 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum