Kineska kompanija specijalizovana za e-trgovinu, Alibaba, objavila je mešovite rezultate poslovanja za četvrti fiskalni kvartal, razočaravši investitore velikim padom profitabilnosti.

Prihodi u periodu januar-mart porasli su 6,6 odsto na 221,9 milijardi juana, što je bilo iznad konsenzusa od 219,7 milijardi juana.

Prihod iz trgovačkog biznisa na kineskom tržištu (Taobao i Tmall platforme) porastao je četiri odsto na 93,2 milijarde juana, što predstavlja ubrzanje u odnosu na dva odsto u prethodnom tromesečju. U okviru ove realizacije prihodi od marketinških usluga skočili su pet odsto nakon što su stagnirali u proteklih nekoliko kvartala.

Alibabin međunarodni trgovački biznis nastavio je putanju ubrzanog rasta zabeleživši prihod od 27,4 milijarde juana uz skok od 45 odsto na godišnjem nivou.

Alibaba i dalje bez visokih stopa rasta poslovanja 

Izvor: Alibaba

Prihod iz cloud segmenta poslovanja dostigao je 25,6 milijardi juana, što predstavlja povećanje od tri odsto, što je identično stopi rasta ostvarenoj u prethodnom tromesečju. Prošle godine kompanija je odustala od najavljenog listiranja ovog biznisa, pozivajući se na negativan uticak američkih sankcija Kini na polju sofisticiranih čipova.

Kompanija je saopštila da se nalazi u procesu smanjenja broja ugovora zasnovanih na „projektima sa niskom maržom“ u cloud segmentu i očekuje da će proizvodi koji se odnose na veštačku inteligenciju i cloud usluge, a odnose se na biznis klijente, „nadoknaditi uticaj ukidanja projekata baziranih na prihodima.” Tokom kvartalu, prihodi zasnovani na primeni veštačke inteligencije zabeležili su „trocifreni rast u odnosu na prethodnu godinu“.

Blagi oporavak prihoda kompanije ostao je u senci velikog pada profitabilnosti koji je kompanija pripisala „neto gubicima investicija u javno kotiranim kompanijama, u odnosu na neto dobitak u istom kvartalu prošle godine“.

Neto dobit koja pripada akcionarima pala je 86 odsto na 3,3 milijarde juana.

Uprava kompanije je najavila novu godišnju dividendu od jednog dolara po akciji, ali i vanrednu dividendu u visini od 0,66 dolara na bazi otuđenja pojedinih finansijskih investicija (ukupno oko četiri milijarde dolara).

Akcije Alibabe na Njujorškoj berzi oslabile su na jučerašnjem trgovanju šest odsto na 79,5 dolara, dok su od početka godine u plusu 2,6 odsto.

Izvor: CNBC, Alibaba, Momentum