Najveći globalni e-trgovac i pružalac cloud usluga, Amazon, objavio je kvartalni profit ispod očekivanja, nakon što je sentiment potrošača ostao slab, a prodaja u najprofitabilnijem segmentu cloud usluga nastavila da usporava.

Prihodi u četvrtom kvartalu porasli su devet odsto na 149,2 milijarde dolara, što je bilo iznad očekivanja od 145,8 milijardi dolara. U tekućem kvartalu uprava očekuje prihod u rasponu 121-126 milijardi dolara, što je na gornjoj granici iznad očekivanja analitičara od 125,5 milijardi dolara.

Kompanija je u kvartalu ostvarila operativni dobitak (EBIT) od 2,7 milijardi dolara što je smanjenje od 21 odsto u odnosu na prošlu godinu. U tekućem kvartalu uprava očekuje EBIT u rasponu 0-4 milijarde dolara u odnosu na ostvarenih 3,7 milijardi dolara u prvom kvartalu 2022. godine.

Amazon ni u 4Q nije uspeo da se vrati na profitabilnost iz pandemijskog perioda

Izvor: Seattle Times

Glavni segment poslovanja, e-trgovina u kojoj kompanija direktno prodaje proizvode potrošačima, pao je u periodu oktobar-decembar dva odsto na 64,5 milijarde dolara, što je bilo ispod konsenzusa analitičara.

Severnoameričko tržište pretrpelo je operativni gubitak peti uzastopni kvartal uprkos smanjenju broja zaposlenih i pauzi u otvaranju novih skladišta od početka prošle godine. S druge strane, segment cloud usluga (AWS) izgubio je nekadašnji sjaj zbog usporavanja rasta i smanjenja profitnih marži nakon ogromnog skoka tokom pandemije.

Uprava kompanije je saopštila da „očekuje sporije stope rasta cloud-a u narednih nekoliko kvartala“, čemu doprinosi i činjenica da se kupci pogođeni inflacijom odlučuju za jeftinije pružaoce ovih usluga.

Ovo je svakako veoma loša vest za akcionare s obzirom da ovaj segment poslovanja nosi gro profitabilnosti kompanije. AWS divizija ostvarila je prihode u kvartalu od 21,4 milijarde dolara, što je za 20 odsto više u odnosu na godinu pre, ali je to već četvrti kvartal opadajućeg trenda nakon skoka od 40 odsto u poslednjem kvartalu 2021. godine.

Kompanija i dalje kao prioritet u poslovanju vidi smanjenje troškova, nakon što je počev od perioda pandemije beležila rapidnu ekspanziju zapošljavanja koja ju je potom ostavila preopterećenu sa skladištima i brojem radnika. Još ranije je najavljen novi krug otpuštanja koji se odnosi na ukupno 18 hiljada zaposlenih.

Amazon je na kraju decembra imao 1,54 miliona zaposlenih, što predstavlja pad od četiri odsto na godišnjem nivou.

Akcije Amazona sredinom trgovačkog dana beleže minus od 5,2 odsto na oko 107 dolara, dok od početka godine i dalje registruju snažan oporavak od oko 27 procenata.

Izvor: Bloomberg, Momentum