Nemačka osiguravajuća kompanija, Allianz, objavila je pad operativnog profita u trećem tromesečju usled većih troškova po osnovu prirodnih katastrofa, ali je rezultat bio iznad očekivanja nakon što je segment upravljanja imovinom nastavio da beleži priliv kapitala.

Operativni profit (EBIT) je pao 15 odsto na 3,47 milijardi evra, iznad konsenzusa od 3,26 milijardi evra, nakon što je Pimco privukao 10 milijardi evra od novih klijenata, što je treći kvartal zaredom povećanog priliva kapitala.

Segment Imovine i štete zabeležio je pad EBIT-a od 25 odsto na 1,45 milijardi evra , kao posledica „neuobičajeno visokog nivoa šteta od prirodnih katastrofa“. Posledice prirodnih katastrofa u Evropi donele su kompaniji trošak od 1,3 milijarde evra, što je skoro četiri puta više u odnosu na prošlu godinu. Kombinovani racio ovog segmenta poslovanja zabeležio je pogoršanje od 3,7 procentnih poena i povećao se na 96,2 odsto.

Allianz zadržao očekivanja u pogledu godišnjeg operativnog profita (u mlrd EUR)

Izvor: Allianz

Kada su ostali segmenti u pitanju, segment Životnog i zdravstvenog osiguranja je doneo EBIT od 1,31 milijardu evra, za pet odsto slabije u odnosu na prošlu godinu, pre svega usled negativnih efekata kursnih razlika i promene računovodstvenih standarda u SAD prošle godine.

Segment Upravljanja imovinom je nastavio da beleži rast imovine treće strane treći kvartal zaredom. EBIT u segmentu neznatno je porastao na 788 miliona evra, dok je mimo kursnih razlika bio veći za 6,5 odsto. Imovina treće strane pod upravljanjem iznosila 1,67 hiljada milijardi evra, što predstavlja rast od 2,2 odsto od početka godine odnosno osam milijardi evra više u odnosu na prethodni kvartal. Uprava očekuje da se priliv kapitala ubrza s obzirom da se kamate približavaju vrhuncu, što obveznice čini ponovo atraktivnim.

Kada su u pitanju očekivanja za 2023. godinu, kompanija je zadržala ranije datu prognozu očekivanog EBIT-a u rasponu 13,2-15,2 milijarde evra. U prvih devet meseci EBIT je dostigao nepunih 11 milijardi evra.

Allianz je saopštio da se program sticanja sopstvenih akcija vredan 1,5 milijardi evra privodi kraju te da kompanija neće pre februara naredne godine razmatrani novo sticanje.

Akcije Allianz-a nakon objave rezultata u petak zabeležile su najpre rast od preko tri odsto, da bi trgovanje završile u blagom minusu na 222 evra.

Izvor: Bloomberg, Allianz, Momentum