Američka banka JPMorgan objavila je juče kvartalne finansijske rezultate za period januar-mart koji su pokazali nižu profitabilnost u odnosu na očekivanja tržišta.

Prihodi od 30,7 milijardi dolara nadmašili su očekivanja tržišta od 30,53 milijarde dolara uz godišnji pad od 5 procenata, dok je profitabilnost ove kompanije delimično poremećena gubitkom od preko 500 miliona dolara usled velike volatilnosti u trgovanju robe i derivata zbog rata u Ukrajini i nestabilnosti ruskog tržišta. Takođe, banka je u kvartalu sprovela neto rezervisanja od 902 miliona dolara za razliku od prethodnih kvartala kada je oslobađanje rezervi imalo jak pozitivan efekat na profitabilnost.

Kvartalna dobit po akciji iznosila je 2,63 dolara, što je korekcija od 41,6 odsto u odnosu na prošlu godinu, i bila je ispod očekivanja tržišta od 2,72 dolara. Neto dobit od 8,3 milijarde dolara bila je značajno niža od prošlogodišnjih 14,3 milijarde dolara.

Zabeležen je pad neto profita u svakom segmentu od preko 25 procenata, dok je negativan uticaj na rezultate predvođen padom zarade glavnog segmenta (CCB – maloprodaja i lokalna zajednica) od 57 procenata.

Autorizovan je novi program otkupa sopstvenih akcija koji će stupiti na snagu od 1. maja tekuće godine u vrednosti od 30 milijardi dolara, dok je u prethodnom periodu otkupljeno sopstvenih akcija za 1,7 milijardi dolara i isplaćena dividenda od 3 milijarde dolara.

Uprava je podigla očekivanja za neto prihod od kamata, mimo korporativnog i investicionog bankarstva, u 2022. za tri milijarde dolara (sa 50 na 53 milijarde dolara), dok je planirano da prilagođeni nekamatni troškovi ostanu nepromenjeni na 77 milijardi dolara.

Akcija je pala preko 3 odsto posle objave rezultata na 127,3 dolara.

Izvor: JPMorgan, Momentum