Predsednik Fed-a, Džerom Pauel, rekao je u utorak da inflacija počinje da slabi, iako očekuje da će to biti dug proces i upozorio da bi kamatne stope mogle porasti više nego što tržišta očekuju „ako ekonomski podaci ne budu kooperativni“.

„Dezinflatorni proces, proces obaranja inflacije je otpočeo i to pre svega u sektoru robe koji čini otprilike četvrtinu naše privrede“, rekao je prvi čovek centralne banke tokom događaja koji je organizovala neprofitna organizacija The Economic Club of Washington.

Tržišta su nakratko pozitivno reagovala dok je Pauel govorio s obzirom da se investitori nadaju da će Fed uskoro zaustaviti agresivno povećanje kamatnih stopa koje je počelo prošle godine. Međutim, trend je ubrzo posustao nakon što je Pauel upozorio na jake ekonomske podatke poput prošlonedeljnog izveštaja o tržištu rada za januar, pre nego što su akcije ponovo snažno porasle.

Nasdaq je skočio skoro dva odsto na jučerašnjem trgovanju, dok je indeks S&P 500 dodao 1,3 odsto.

„Realnost je da ćemo reagovati na podatke“, rekao je Pauel. „Dakle, ako nastavimo da dobijamo, na primer, jake izveštaje o tržištu rada ili o višoj inflaciji, možda ćemo morati da uradimo više i povećamo stope više nego što je to ukalkulisano“.

Na poslednjem sastanku prošle sedmice Fed je podigao referentnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena, što je osmo povećanje od marta 2022, na raspon od 4,5-4,75 odsto.

U obraćanju u utorak, Pauel nije dao naznake kada će rast kamata prestati, ali je rekao da će verovatno potrajati do 2024. pre nego što inflacija dođe do tačke u kojoj se Fed oseća komforno.

Izvor: CNBC, Momentum