Fintek kompanija za elektronsko plaćanje, PayPal, objavila je veći kvartalni profit i podigla očekivanja na nivou godine, nakon što su uštede u troškovima i solidna online prodaja poduprli veće profitne margine.

Prihod u prvom tromesečju porastao je deset odsto mimo kursnih razlika na 7,04 milijarde dolara i bio je neznatno iznad očekivanja od sedam milijardi dolara.

Kompanija je saopštila da je obim plaćanja porastao 12 odsto na valutno neutralnoj osnovi na 354,5 milijardi dolara na kraju prvog kvartala koji je završen 31. marta, dok je broj transakcija skočio 13 odsto na 5,8 milijardi.

Prilagođena operativna margina u prvom tromesečju iznosila je 22,7 odsto u odnosu na 20,7 odsto propšle godine, ali je uprkos ovome uprava najavila njen slabiji oporavak u ostatku godine. Rast operativne margine na nivou godine sada se očekuje od najmanje 100 baznih poena u odnosu na raniju prognozu od oko 125 baznih poena.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) u periodu januar-mart iznosila je 1,17 dolara u odnosu na konsenzus od 1,10 dolara i 0,88 prošle godine.

Na nivou godine, PayPal sada očekuje rast prilagođenog profita od oko 20 odsto na 4,95 dolara po akciji, iznad konsenzusa od 4,88 dolara.

Kompanija je ranije napomenula da joj je fokus na snižavanju troškova s obzirom da je inflacija negativno uticala na potrošnju neesencijalnih potrošnih dobara. PayPal je u januaru najavio da će otpustiti sedam odsto radne snage odnosno oko dve hiljade zaposlenih u poslovnom okruženju visokih kamatnih stopa koje je povećalo strahove oko moguće recesije.

Ova kompanija je bila jedan od najvećih dobitnika tokom pandemije kada su se građani mahom orijentisali na korišćenje ove platforme za elektronsku kupovinu. Međutim, prošle godine je rast usporen nakon što su pandemijske mere listom ukinute, a makroekonomski uslovi pogoršali.

Akcije kompanije koje su tokom pandemije išle i preko nivoa od 300 dolara pale su u produženom trgovanju preko pet procenata na 71,4 dolara.

Izvor: Reuters, Momentum