Američki proizvođač bezalkoholnih napitaka i grickalica, PepsiCo, objavio je rezultate poslovanja za treće tromesečje iznad očekivanja, te podigao prognozu organskog rasta na nivou čitave godine.

Kompanija je u periodu jul-septembar ostvarila rast prihoda od 8,8 odsto na nepune 22 milijarde dolara što je bilo iznad očekivanja tržišta od 20,8 milijardi dolara. Stopa organskog rasta iznosila je 16 procenata, dok su obimi prodaje kod pića porasli tri odsto odnosno smanjeni 1,5 odsto u segmentu grickalica.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) mimo kursnih razlika porasla je 10 odsto na 1,97 dolara što je takođe bilo iznad očekivanja tržišta od 1,85 dolara.

Dobrim poslovnim rezultatima doprinela je dobra pozicija kompanije na tržištu koja sa Coca-Colom faktički drži oligopol u segmentu gaziranih napitaka, kao i činjenica da su se potrošači usled visoke inflacije i recesionih pritisaka više orijentisali na kućno konzumiranje hrane i pića.

Kompanija sada za čitavu godinu očekuje rast organskih prihoda od 12 procenata u odnosu na raniju prognozu rasta od 10 odsto. Takođe na nivou godine očekuje se EPS mimo kursnih razlika od 6,73 dolara što je iznad prethodne prognoze od 6,63 dolara i očekivanja tržišta od 6,70 dolara.

Očekuje se da će PepsiCo u tekućoj godini akcionarima vratiti 7,7 milijardi dolara: 6,2 milijarde putem isplate dividende i 1,5 milijardi dolara kroz kupovinu sopstvenih akcija.

Akcije kompanije u pred-trgovanju beleže rast od 1,8 odsto na 165,5 dolara, dok su od početka godine u minusu od 4,7 odsto.

Izvor: Reuters, PepsiCo, Momentum