Američki proizvođač gaziranih napitaka i grickalica, PepsiCo, ponovo je podigao poslovne izglede za tekuću poslovnu godinu, dok je kompanija saopštila da nije videla negativne efekte od strane lekova za suzbijanje apetita što je špekulacija koja je nedavno oštro oborila vrednost njenih akcija.

Kompanija ne zanemaruje potencijalnu opasnost od lekova koji se prema rečima uprave nalaze „u veoma ranoj fazi“, prati ovaj trend i spremna je da reaguje ako potražnja pređe na manje porcije ili manje kalorija. Na razgovoru sa analitičarima iz uprave je poručeno da kompanija „prati rast ovih novih lekova i njihov potencijalni uticaj, ali da je on trenutno zanemarljiv“.

Kompanija je objavila rezultate iznad očekivanja nakon što su potrošači ostali verni proizvodima uprkos višim cenama, koje su prema rečima uprave povećavane u skladu sa rastom cena inputa koje kompanija plaća. Količinska prodaja je stagnirala u segmentu napitaka, dok je segment grickalica i slatkiša zabeležio pad od 1,5 odsto.

Rast organskih prihoda usporio na jednocifrenu stopu prvi put u skoro dve godine 

Izvor: PepsiCo

Rast organske prodaje iznosio je 8,8 odsto što je bilo iznad konsenzusa od 8,3 odsto, pre svega zahvaljujući rastu u regionima Evropa (+13 odsto) i Afrika, Bliski istok i Jugoistočna Azija (+17 odsto). Organski prihod jedinice Frito-Lay porastao je sedam odsto, što je polovina rasta iz prethodnog kvartala, dok je severnoamerički segment napitaka koji predstavlja ključni deo biznisa registrovao organski rast od šest procenata.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) od 2,25 dolara porasla je 16 odsto i bila je iznad očekivanja od 2,16 dolara, dok je prihod porastao 6,7 odsto na 23,5 milijardi dolara i bio je u skladu sa očekivanjima.

Uprava kompanije očekuje da bazni EPS mimo kursnih razlika poraste 13 odsto u odnosu na prethodnu prognozu od 12 procenata. Rast organskih prihoda se očekuje na nepromenjenom nivou od 10 odsto.

Takođe je potvrđeno očekivanje da se akcionarima vrati 7,7 milijardi dolara, i to kroz dividende 6,7 milijardi dolara odnosno 1,0 milijarda kroz sticanje sopstvenih akcija.

U narednoj poslovnoj godini kompanija očekuje da ostvari rezultate na gornjem kraju dugoročnog targeta rasta organskih prihoda i baznog EPS-a mimo kursnih razlika od 4-6 odsto.

Akcije kompanije na jučerašnjem trgovanju porasle su 1,9 odsto na 164,4 dolara, dok od početka godine u minusu devet procenata.

Izvor: Bloomberg, PepsiCo, Momentum