Američki proizvođač cigareta i IQOS-a, Philip Morris, objavio je kvartalne rezultate poslovanja iznad očekivanja analitičara i povećao donji prag očekivanog godišnjeg profita, nakon što su smanjeni pritisci na troškove duvana i rada, a tražnja za proizvodima bez duvanskog dima ostala na zavidnom nivou.

U drugom tromesečju kompanija je zabeležila rast prihoda od 14,9 odsto na devet miliajrdi dolara, što je bilo iznad konsenzusa od 8,71 milijardu dolara.

Na organskoj osnovi rast prihoda iznosio je 10,5 odsto, a ukupan obim isporuka porastao je 3,3 odsto, u prvom redu zahvaljujući rastu obima isporuka IQOS-a od 26,6 odsto.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) iznosila je 1,60 dolara i bila je iznad očekivanih 1,48 dolara.

Broj korisnika IQOS-a na kraju juna iznosio je 27,2 miliona što je povećanje na kvartalnom nivou od 1,4 miliona. Tržišni udeo IQOS-a na tržištima na kojima se prodaje porastao je 1,6 procentnih poena na 9,2 odsto. Kao što je od ranije poznato, kompanija će od sredine 2024. godine plasirati ovaj proizvod i na tržištu SAD nakon potpisanog ugovora sa Altria grupom.

Nastavljen trend rasta korisnika IQOS-a (u milionima)

Izvor: PM

Nastavljen je snažan trend poslovanja u segmentu nikotinskih vrećica, prošle godine preuzete švedske firme Match. Na američkom tržištu zabeležen je rast obima prodaje od preko 53 procenta, što predstavlja ubzranje u odnosu na takođe odličan prvi kvartal.

Kompanija je u kvartalu imala koristi i od većih cena klasičnih cigareta, nakon što su prošle godine veći troškovi logistike pogurali cene. Očekuje se da bi pritisak na ove troškova u drugoj polovini godine mogao da oslabi što je omogućilo kompaniji da neznatno poboljša očekivanja oko godišnjeg profita.

Na godišnjem nivou kompanija je blago poboljšala prognozu podizanjem donjeg praga očekivanog profita. Prilagođeni EPS u 2023. godini očekuje se na nivou od 6,13-6,22 dolara u odnosu na konsenzus od 6,23 dolara. I očekivanja u pogledu rasta neto prihoda su povećana podizanjem donjeg praga na 7,5-8,5 odsto.

Kompanija i dalje očekuje da ukupan obim isporuka na nivou čitave godine poraste do jedan odsto u odnosu na trend industrije koju očekuje pad od 0,5-1,5 odsto.

U tekućem kvartalu uprava kompanije očekuje prilagođeni EPS u rasponu od 1,60-1,65 dolara, što je ispod konsenzusa od 1,68 dolara.

Kompanija je u kvartalu isplatila dividendu od 1,27 dolara po akciji što odgovara godišnjoj isplati od 5,08 dolara po akciji (dividendni prinos 5,2 odsto).

Akcije Philip Morris-a na jučerašnjem trgovanju pale su 0,6 odsto na 98,2 dolara, dok od početka godine registruju pad od tri odsto.

Izvor: Philip Morris, Reuters, Momentum