Američki proizvođač cigareta i IQOS-a, Philip Morris, objavio je prognozu očekivanih poslovnih rezultata u tekućoj godini iznad očekivanja tržišta uprkos pogoršanim makro uslovima, usled činjenice da kompanija uspešno sprovodi tranziciju sa cigareta ka novom portofliju alternativnih proizvoda bez duvanskog dima.

Philip Morris u 2023. očekuje prilagođenu dobit po akciji (EPS) na nivou od 6,25-6,37 dolara, iznad konsenzusa od 5,97 dolara i rezultata od 5,98 dolara ostvarenog u prošloj poslovnoj godini.

Rast neto prihoda na organskoj bazi očekuje se u rasponu 7-8,5 odsto, podržan ubrzanjem prodaje proizvoda koji zagrevaju duvan umesto da ga sagorevaju. Očekuje se da bi ovaj segment poslovanja treću godinu u nizu mogao ostvariti organski rast prihoda preko sedam odsto uz očekivano učešće u ukupnoj realizaciji od skoro 40 odsto nakon 32,1 odsto u prošloj godini.

Philip Morris je krajem prošle godine preuzeo i preko 90 odsto vlasništva švedskog proizvođača nikotinskih vrećica, Match, što bi uz planirano preuzimanje američke firme IQOS 2024. godine, omogućilo kompaniji da veoma brzo postane biznis koji uglavnom prodaje proizvode bez duvanskog dima.

Snažan rast korisnika IQOS-a (u milionima, bez tržišta Ukrajine i Rusije)

Izvor: Philip Morris

U poslednjem kvartalu prošle godine kompanija je ostvarila neznatan rast prihoda na 8,15 milijardi dolara što je bilo iznad konsenzusa od 7,54 milijarde dolara, dok je EPS dostigao 1,39 dolara, iznad konsenzusa od 1,24 dolara. Međutim, kada se sagleda biznis mimo tržišta Ukrajine i Rusije profit je bio ispod očekivanja tržišta.

Obim isporuka proizvoda porastao je 1,6 odsto odnosno 3,2 odsto mimo tržišta Rusije i Ukrajine, zahvaljujući rastu isporuke IQOS-a od 21,5 odsto.

Na kraju 2022. godine broj korisnika IQOS-a, mimo tržišta Ukrajine i Rusije, dostigao je 20,3 miliona što daje stopu rasta na godišnjem nivou od 20,8 odsto. Udeo IQOS-a na tržištima na kojima posluje porastao je na 8,5 odsto sa 6,7 odsto na kraju 2021. godine.

Akcije Philip Morris-a porasle su na jučerašnjem trgovanju 0,7 odsto na 102 dolara, nakon što su prošle godine dobile na vrednosti 6,5 procenata.

Izvor: Investing, Momentum