Američki proizvođač cigareta i IQOS-a, Philip Morris, smanjio je u četvrtak prognozu profita za tekuću godinu, pogođen rastom cena duvana, energenata i troškova radne snage, koji su smanjili profitnu maržu kompanije.

Uprava sada očekuje prilagođenu godišnju dobit po akciji (EPS) od 6,10 do 6,22 dolara, što je niže u odnosu na prethodnu prognozu od 6,25-6,37 dolara i konsenzus tržišta od 6,34 dolara.

Prilagođeni EPS, mimo kursnih razlika, i dalje se očekuje na nivou od 6,40-6,52 dolara, što odgovara godišnjoj stopi rasta do 7-9 procenata.

Zadržana je i prognoza rasta neto prihoda na organskoj bazi u rasponu 7,0-8,5 odsto.

Kompanija je u periodu januar-mart zabeležila rast prihoda od 3,5 odsto na 8,02 milijarde dolara, što je bilo u skladu sa očekivanjima, dok je prilagođeni EPS od 1,38 dolara bio iznad konsenzusa od 1,34 dolara.

Obim isporuka proizvoda bio je manji za 1,1 odsto, usled pada obima isporuka cigareta za 3,1 odsto, koje je tek donekle neutralisao rast isporuka IQOS-a od 10,4 odsto (prilagođena stopa rasta od 16 odsto).

Na kraju kvartala broj korisnika IQOS-a dostigao je 25,8 miliona što daje stopu rasta na godišnjem nivou od 13,7 odsto. Udeo IQOS-a na tržištima na kojima posluje porastao je za 0,9 procentnih poena na 9,0 odsto.

Nastavljen trend rast korisnika IQOS-a (u milionima)

Uprava kompanije očekuje ubrzanje isporuka IQOS-a u tekućoj godini na 125-130 milijardi jedinica, dok bi ukupan obim isporuka (cigarete i IQOS) na nivou godine mogao da ostvari minimalni rast od 0-1 odsto.

Uprava kompanije je naglasila odličan trend poslovanja u segmentu nikotinskih vrećica, prošle godine preuzete švedske firme Match. Prihod ovog segmenta poslovanja povećan je 14 procenata, mimo kursnih razlika, dok je na američkom tržištu obim prodaje skočio 46,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Kompanija je u kvartalu isplatila dividendu od 1,27 dolara po akciji što odgovara godišnjoj isplati od 5,08 dolara po akciji (dividendni prinos 5,2 odsto).

Akcije Philip Morris-a oporavile su se u petak 1,1 odsto na 97,8 dolara, nakon što su prethodno po objavi rezultata pretrpele korekciju od 4,7 odsto.

Izvor: Philip Morris, Momentum