Poslovna aktivnost evrozone oštro je oslabila u septembru nakon što je dominantni sektor usluga stagnirao, dok je ubrzan pad u proizvodnom sektoru, pokazuju podaci S&P Global-a.

Preliminarni kompozitni PMI pokazatelj S&P Global-a u septembru pao je na 48,9 poena sa avgustovskih 51,0, spustivši se ispod granice od 50 poena koja razdvaja rast od kontrakcije. Analitičari okupljeni oko Reuters-a očekivali su blagi pad na 50,5 poena.

Dominantni uslužni sektor evrozone pao je na 50,5 sa 52,9 poena, dok je konsenzus bio na nivou od 52,1 poen. Proizvodni sektor koji se dve godine nalazi u zoni recesije zabeležio je pad na 44,8 poena sa avgustovskih 45,8 poena, i takođe je bio ispod konsenzusa od 45,6 poena.

Avgustovski blagi oporavak je bio delimično podstaknut Olimpijskim igrama u Francuskoj, a septembar je doneo najveći pad tražnje u poslednjih osam meseci. Indeks novih poslova pao je sa 49,1 na 47,2 poena.

Evrozona beleži pad zaposlenosti drugi mesec zaredom i premda je intenzitet gubitka poslova ostao blag predstavlja najveći pad zaposlenosti od decembra 2020. godine i to pre svega usled nastavka negativnog trenda u proizvodnom sektoru.

Pad uposlenosti najizraženiji od pandemijskog perioda

Izvor: S&P Global

Kada su u pitanju troškovni pritisci nastavljeno je slabljenje inflacije. Izlazne cene u uslužnom sektoru pale su na 52,0 poena sa avgustovskih 53,7 poena, što je njihov najniži nivo od aprila 2021. godine.

Ova činjenica mogla bi da podstakne Evropsku centralnu banku (ECB) da i treći put ove godine, u oktobru, pristupi smanjenju ključne kamatne stope.

Obe najveće privrede evrozone zabeležile su pad poslovne aktivnosti, a Francuska je nakon avgustovskog skoka prouzrokovanog Olimpijskim igrama pretrpela najoštriji pad od januara. Najveća privreda ovog ekonomskog i političkog bloka, Nemačka, beleži pad poslovne aktivnosti i treći mesec zaredom i mogla bi posle pada BDP-a od 0,1 odsto u drugom tromesečju da pretrpi i u trećem kvartalu pad od 0,2 odsto.

Nakon objave podataka evro je oslabio u odnosu na dolar na nivo 1,11 u odnosu na američku valutu, a ovaj trend je potvrđen kasnije kada su PMI podaci pokazali stabilno kretanje američke privrede u odnosu na avgust.

Izvor: Reuters, Momentum