Najveće američke kompanije ove sedmice zvanično otvaraju sezonu objave korporativnih rezultata za prvo tromesečje, a očekuje se da su negativni uticaji rastućih kamata, visoka inflacija i slabiji potrošački sentiment srezali korporativne profite najoštrijom stopom još od vremena pandemije.

Očekuje se da su profiti kompanija koje sačinjavaju indeks S&P 500 pali u prvom tromesečju za 10,1 odsto, dok su prihodi porasli 1,8 odsto. Ovi rezultati dolaze nakon takođe lošeg četvrtog kvartala koji je doneo pad profita od 5,4 odsto uz rast prihoda od 5,9 procenata.

Iako je, kao i kada su objavljivani rezultati za prethodne kvartale, beležen kontininuirani trend negativnih revizija, on je sada bio nešto blaži u odnosu na proteklih par tromesečja. Početkom godine analitičari su očekivali pad profita za oko četiri procenta, dok je krajem novembra prošle godine očekivana korekcija krajnjeg rezultata bila manja od dva odsto.

Kada je reč o sektorima, tradicionalno će najveće američke banke i druge finansijske organizacije otvoriti sezonu objave kvartalnih rezultata. Sektor Finansije je beležio blage pozitivne revizije tokom januara i februara, ali su procene počele da se koriguju naniže nakon krize poverenja u bankarski sistem posle bankrotstva Silicon Valley banke.

Očekuje se najveći pad korporativnih profita od pandemije

Izvor: Zacks

Finansijski sektor bi trebalo da u kvartalu zabeleži blagi rast dobiti od 0,8 odsto uz 6,9 odsto veće prihode, nakon što su profiti u periodu oktobar-decembar pali 17,1 odsto uz rast prihoda od 3,7 odsto.

Najveće američke banke, koje će otvoriti sezonu korporativnih objava u petak, trebalo bi da objave rast profita od 4,4 odsto uz 13,5 odsto veće prihode, nakon što su u proteklom kvartalu zabeležile korekciju profita od 9,5 odsto uz 9,1 odsto veće prihode.

Kada se govori o ostatku godine, očekuje se da američke korporacije nastave pad profita i u drugom kvartalu, dok bi tek u trećem tromesečju mogao da usledi neznatan oporavak. Posmatrajući godišnji nivo, nakon što su profiti u 2022. godini porasli 6,2 odsto, u tekućoj godini se očekuje korekcija od 3,2 odsto, dok bi naredne godine trebalo da usledi snažna ekspanzija stopom od 11,4 odsto.

Valja napomenuti da su sve ove projekcije bazirane na pretpostavci blage recesije u ključnim zapadnim privredama i očekivanju da kriza poverenja u bankarski sistem neće ostaviti oštrije posledice na privrednu aktivost. Juče se saznalo iz objavljenih transkripta američkog Fed-a da i ova centralna banka  očekuje blagu recesiju krajem godine usled negativnih efekata krize regionalnih banaka.

Podsetimo, indeks S&P 500 od početka godine beleži rast od 6,6 procenata, što pokazuje da su ulagači zasad više naklonjeniji optimističkom raspletu situacije u globalnoj privredi.

Izvor: Zacks, Momentum