Preferencijalne akcije Porsche-a beleže blagi pad vrednosti na današnjem trgovanju nakon što su čelnici nemačke berze saopštili da će se ova hartija pridružiti referentnom indeksu DAX kasnije tokom meseca.

Ovaj proizvođač sportskih automobila zabeležio je snažan uzlazni trend kao zasebna kompanija, uprkos poteškoćama u poslovanju usled rasta troškova energenata i dugotrajnih problema u lancima snabdevanja.

Cena akcije Porsche-a porasla je skoro 30 odsto otkako se krajem septembra odvojio od matične kompanija Volkswagen (VW), usled činjenice da su investitori bili spremni da plate premijum cenu za kompaniju koja istorijski beleži visoke stope profitabilnosti.

Sa tržišnom kapitalizacijom od preko 88 milijardi evra, Porsche vredi više od Mercedes Benz-a i dvostruko više od Ferrari-ja, koji je bio glavni reper za vrednovanje kompanije tokom sprovođenja inicijalne ponude akcija.

Porsche će postati deo indeksne korpe 19. decembra, a zameniće proizvođača sportske opreme, Pumu. Time će indeksna korpa još više postati ponderisana auto industrijom s obzirom da su stalni članovi VW, Mercedes-Benz, BMW, Daimler Truck, Continental i Porsche Automobil Holding, koji kontroliše VW i sam Porsche.

Vrednost DAX-a od početka godine, nakon velikog oporavka u poslednja dva meseca, manja je tek za oko 10 odsto, u poređenju sa minusom od oko 17 procenata koji beleži američki indeks S&P 500.

Izvor: Investing, Momentum