Najveći svetski proizvođač sportske opreme, NIKE, objavio je kvartalne rezultate poslovanja i dao opreznu prognozu rezultata za fiskalnu 2024. godinu u kojoj se očekuje nastavak pritiska na profitabilnost kompanije.

NIKE je u periodu mart-maj zabeležio rast prihoda od 4,9 odsto na 12,83 milijarde dolara, što je bilo iznad očekivanja od 12,58 milijardi dolara.

Ovaj rezultat je pre svega došao iz kanala direktne prodaje koji je doneo rast prodaje od 15 odsto na 5,5 milijardi dolara, usled skoka prodaje u radnjama od 24 odsto. Veleprodaja na koju se NIKE više oslanjao proteklih kvartala kako bi umanjio zalihe pala je dva odsto na 6,7 milijardi dolara. Uprkos tome, uprava je priznala da „multi-brend veleprodajni partneri igraju važnu ulogu“ nasuprot ranijem fokusu na kanal direktne prodaje.

Kada je reč o tržištima, prodaja u Kini je skočila 16 odsto na 1,81 milijardu dolara, znatno iznad konsenzusa od 1,68 milijardi dolara. Na severnoameričkom tržištu prodaja je porasla pet odsto na 5,36 milijardi dolara, dok je EMEA region rastao stopom od tri odsto na 3,35 milijardi dolara.

Bruto margina kompanije, koja predstavlja ključnu meru profitabilnosti, pala je u kvartalu 140 baznih poena na 43,6 odsto i bila je neznatno iznad očekivanja, dok je dobit po akciji (EPS) od 0,66 dolara bila ispod konsenzusa od 0,68 dolara.

NIKE i dalje beleži povišeni nivo zaliha u odnosu na period pre pandemije

Izvor: NIKE

Zalihe kompanije su ostale na povišenom nivou u odnosu na predpandemijski period od 8,5 milijardi dolara, što je na nivou maja 2022. godine, ali niže za oko 400 miliona dolara u odnosu na kraj prethodnog kvartala. Kao i u prethodnom periodu, kompanija razloge za nižu profitabilnost vidi u povećanim troškovima logistike, većim promocijama kako bi se smanjile zalihe i negativnim valutnim razlikama.

Kompanija je dala relativno skromnu prognozu budućih poslovnih izgleda što je dovelo do pada njenih akcija u produženom trgovanju. U tekućem kvartalu očekuje se rast prihoda od 0-3 odsto (konsenzus rast od 5,8 odsto), dok se u čitavoj fiskalnoj godini povećanje realizacije očekuje srednjom jednocifrenom stopom (konsenzus rast od 6,3 odsto). Kada je profitabilnost u pitanju, rast bruto margine u fiskalnoj 2024. godni očekuje se u rasponu od 140-160 baznih poena s obzirom da bi i tekuća godna mogla biti obeležena većim promotivnim prodajama.

Akcije NIKE-a pale su u produženom trgovanju 4,3 odsto na 108,5 dolara, dok od početka godine beleže minus od 7,3 odsto.

Izvor: CNBC, NIKE, Momentum